Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Haapojan-Pruuni
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknro
Syntynyt1869MaaSuomiEmälinja
Säkä160 cm Värirn
KasvattajaKarhulan talo, VähäkyröOmistajaKarhu Juho, Vähäkyrö, Knuuttilankylä, Karhulan talo, Suomi
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset1 jälkeläistä
Muuta"Kuuluisa ylistarolainen aikansa kauhu, murhamies ja pahantekijä Matti Haapoja, joka tavallisesti karkumatkoillaan, peräänajettuna, ajoi matkoja varastamillaan hevosilla, varasti v. 1874 paikkeilla Vähänkyrön pitäjän Knuuttilankylästä Karhun talosta komean n. 160 sm, ruunikon, 5-vuot. kulkevan tamman, joka kuitenkin saatiin takaisin, kun Haapoja tuli pidätetyksi Härmässä.

Karhun taloa piti silloin Juho Iisakinpoika Karhu (s. 1835, k. 1921) ja muistaa hänen poikansa Jaakko Karhu Ylistaron Kainastolla Karhu-Haapalan talon isäntä, miten Haapoja tuotiin Karhulaan varastamallaan hevosella käsi- ja jalkaraudoissa tutkittavaksi.

Tämä Haapojan varastama ruunikko oli syntynyt Vähänkyrön Karhulassa 1869 ja oli äitinsä puolesta talon vanhaa kantaa ja isä oli myös tunnettu ori, sillä Juho Karhu oli aikanaan, parhaillaan 1870-luvulla, jo niitä hevoskasvattajia, joka ei antanut tammainsa tiinehtiä "yleisillä" laitumilla. Haapojan Pruunin - jolla tammaa voidaan hyvällä syyllä sanoa - varsa oli vuonna 1880 syntynyt ruunikko Tähti."

(Lauri Rinta, Etelä-Pohjanmaan hevonen, Hyviä hevosia ja hevoskasvattajia I, 1934, s.16)
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
     
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma
(Karhulan talon vanhaa kantaa, Vähäkyrö)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...