Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Huima / Piipon ori
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknro(Laurikkalan)
Syntynyt11.5.1900MaaSuomiEmälinja
Säkä155.5 cm (arvio)Värirt, lkk
KasvattajaLaurikkala Fredrik, HaapajärviOmistajaLaurikkala Fredrik, Haapajärvi, Suomi
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset5 jälkeläistä
Muuta"Ensi silmäyksellä, kun hevosta ei ennen ole nähnyt, saapi siitä jokseenkin mahtavan vaikutuksen, mutta lähemmin tarkastellessa menettää se arvostaan paljon. Sen ulkomuotoon on norjalainen sukuperänsä lyönyt leimansa: ruumis on erittäin paksu, raskas; selkä pitkä, ketka, heikko; selkä ja lapaseudut tyydyttävät; kaula paksu lyhyt; pää paksunlainen, korvat pienoiset sievät, lautanen verrattain pitkä tasainen luisunlainen, eikä niin korkeilla ristiluilla, kuin epäonnistunut kuvamme osoittaa; jalat muuten jotakuinkin hyvää mallia, mutta mielestäni liian heikot suunnattomaan ruumiseen verrattuna, jonka raskaan painon alla varsinkin vuohiset näyttävät kovin peräänantavilta notkuen aivan liian paljon; reisilihakset eivät ensimmäistä mallia. Väri on parasta hevosessa. Se on oikein kaunis raudikko pitkillä vaaleilla jouhilla. Tällaisen käsityksen saapi hevosesta, kun se on vapaudessaan. Valokuvatessa on se sattunut seisomaan kovin käppyrässä. Paremman puutteessa panen kuitenkin nähtäväksi tämän epäonnistuneen kuvan.

Luonteeltaan ja lahjoiltaan se on kovin keskinkertainen. Sillä ei ole likikään vilkas luonto. Sanottavia juoksunlahjoja ei ole. Takajalan askel, jonka pitäisi olla eteenpäin vievän, ei ole kehuttava. Liikkeet yleensä ovat velton luonnon ja paksun ruumiin mukaisesti kömpelöt.

Ukko (om. Fredrik Laurikkala), joka hoitaa suosikkinsa hyvästi pitäen sen aina sileänä ja puhatana, vei sen Waasaan jossa valtiolle siitosoriita ostettiin, toivossa saada oriinsa omaan piiriin. Mutta ori ei tällä kertaa enää täyttänytkään ajan vaatimuksia, koska asiasta ei mitään tullut, vaikka siellä ei tiedetty edes sen vierasverisyyttä, kuten jälestäpäin sain kuulla. Vaikka se Waasassa oli arvoselteu puhtaana suomalaisena, oli siinä löytetty sellaisia vikoja, että niitten takia sitä ei ole voitu hyväksyä yleiseksi siitosoriiksi. Kotipitäjässään ja lähiseudulla Piipon ori kyllä olleen yleisemmän huomion esineenä ja suosittu siitoseläin varsinkin viime keväänä, jolloin omistajansa mainitussa tarkoituksessa oli sillä ajellut pitkin Kalajokilaaksoa aina Ylivieskassa saakka. Ja juuri sen tähden olen tahtonut tästä oriista ottaa puheen, että sillä epäilemättä on merkityksensä Suomen sekarotuisten hevosten joukossa. Sen jälkeläisiä on jo olemassa ja lisää on tulossa." (Suomalaisia hevossukuja, L. Porthan, Suomen urheilulehti 5/1905)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
Luokittelemattomia tuloksia
  • I palk Oulu 1903
  • VI palk orinäyttely Oulu 1904
  • - ei palk orinäyttely Vaasa 1905
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Virma
(Harmaalan)
rn 150 cm FIN

sh
Toivo ro Haapajärvi
rn 157 cm s. 1883 SWE
54,6
sh
Herkules Tt 9
2.11,4 rn 153.5 cm s. 1858 FIN
  
 
  
 
suomenhevostamma (maatiaisrotuinen)
rt
  
 
  
 
Lintu (maatiaisrotuinen työtamma)
prt FIN

sh
Linnunpoika II Tt 2753
47,9 rn 149 cm s. 1889 FIN
Linnunpoika Tt 1658
48,4 rn 154.5 cm s. 1886 FIN
Eino Tt 700 56,5pi trn 146 cm s. 1878
Tyttö (Panninniemen iso musta) m 153 cm
suomenhevostamma (Kannaksen, kookas ja vankka)
rn 152 cm (arvio) FIN
Isopunanen (Hassilan, tulisen vireä) prt 153 cm
suomenhevostamma (Madetojan, pohjoisesta tuotu) rn 141 cm
   
 
  
 
Kila
(Laurikkalan, Haapajärvi)
rt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi8
Yhdistelmät
HuimaLisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (1 kpl)