Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Kurre
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroro Lapua
Syntynyt19.6.1890MaaSuomiEmälinja
Säkä152 cm Väriprt, lsi
KasvattajaBergroth O., kirkkoherra, LängelmäkiOmistajaSuomen valtio, hoitaja: Salomon Setälä, Lapua, Suomi
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset103 jälkeläistä
Muuta"Kurren suuri, laajalle levinnyt suku olisi ansainnut erikoista huomiota, mutta valitettavasti ei sille kotiseudullaan ole annettu kyllin tunnustusta. Eri kurrelaisten sukulaisuussuhteista on varsin vähän ja harhaanjohtavia tietoja. Kurren jälkeläisistä otettiin niin huonosti vaaria, ettei niille annettu edes omintakeisia nimiä, vaan kutsuttiin nitä yksinkertaisesti vain Kurrenpojiksi ja -tyttäriksi.
Kurresta kehittyi niin komea ori, että sen omistaja katsoi syytä olevan viedä se Vaasan yleiseen maanviljelysnäyttelyyn 1894, jossa se palkittiin III palkinnolla ja ostettiin valtiolle, sekä sijoitettiin siitosoriiksi Lapualle talokas Salomon Setälän luo. Kurre oli yksi niistä kahdestatoista kruunun siitosoriista, jotka edustivat Suomea Pietarin yleisessä hevosnäyttelyssä 1898, jossa tämä oriryhmä voitti yhden niistä neljästä kultamitalista, jotka oli varattu koko valtakuntaa varten. Kurre sai III palkinnon.
Rakenteeltaan Kurre oli vankkatekoinen ja suhteellinen, oli sillä huomattavan kehittyneet lavat, leveät ryntäät ja lautaset ja kaarikylkinen, tiivis lyhytkupeinen runko ja tukevat jalat, toisin sanoen se oli niin kuin kuvasta näkyy kiireestä kantapäähän pulska ori. Mittaus näyttelyn aikana osoitti: kork. 153, pituus 164, rinn.ymp. 194, syv. 75, rynt. 52, lautan. 58 ja etusäären ymp. 22."
-Fabritius: Juoksijaori Kirppu jälkeläisineen-

"Arvostelu: Hevonen oli rakenteeltaan leveä ja voimakas, lyhyt luja selkä, luja lanne, leveä, hyvä lautanen, lyhyt, sankava paksu kaula, lyhyt suhteellinen pää, pitkähköt, tylsät korvat, vankat hyväasentoiset jalat, takajaloissa hiukan vennot vuohiset, suuret lujat kaviot. Tyyppi: Suomalaisen maatiaishevosen ja pidettiin sitä suomalaisena hevosena. Luonteeltaan oli Kurre vilkas, mutta jonkun verran vihainen, liikkeet voimakkaat, askel lyhyt ja raskas.
Mitat: ks. 154 cm, kl. 153 cm.
Siitokseen käyttö: Oritta käytettiin paljon siitokseen ja olivat jälkeläiset osaksi hyviä, mutta oli huonojakin joukossa ja tammajälkeläisissä "huiskahäntiä". Jälkeläisiä kantakirjassa: Oriita Kurre II ja Kurrenpoika sekä tammoja: Valmis ja Hussa V. Lahdensuolta, Velj. Vahtoniemen Pruuni, M. Talvitien Virma y.m.
Tiedot antanut: Ville Lahdensuo, maanviljelijä, Juho Falbén, seppä ja Juho Setälä, maanviljelijä, kaikki kotoisin Lapualta."
-- Etelä-Pohjanmaan tammakantakirja
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
15.5.1898Näyttely PietariII, sininen nauharuusu
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Kirppu
Tt 710
prt 152 cm s. 1879† FIN
44,3-5.34,4 (3 v.)
sh
Poiku (Löfgrenin, rajuluontoinen)
trt 151 cm s. 1870 FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma (Pöykkölän tilan, Rovaniemi)
sysrt 148 cm FIN

sh
suomenhevosori
FIN
  
 
  
 
suomenhevostamma (Granlundin)
FIN
  
 
  
 
Freija
(Bergrothin, vankka)
tprt 148 cm

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi2
Yhdistelmät
KurreKurreKurre
15.5.1898
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (3 kpl)