Hevoset-messut 6.-7.4.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Lysti
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknro656
Syntynyt1906 (kuollut 25.11.1924, lopetettu, puunpurija ja huonossa kunnossa)MaaSuomiEmälinja
Säkä153 cm Väritrt, vtj rv
KasvattajaSipilä Heikki, maanviljelijä, SahalahtiOmistajaSipilä Heikki, maanviljelijä, Sahalahti, Suomi (1910)
Suomen valtio, Orivesi, Suomi (1911 ->)
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset24 jälkeläistä
Muuta"Hevoshoitolehdessä pyydettiin tietoja joistakuista puunpurijoista oriista ja niiden joukossa mainittuna myöskin r.o. Lysti niin Lystin kasvattajana annan ne tiedot, jotka tiedän.

Kun Lysti 4-vuotiaana kesällä otettiin Tampereella kantakirjaan, ei siinä ollut puunpurijan vikaa. Vika ilmaantui vasta seuraavana syksynä. Ori rupesi nuoleskelemaan ja pureskelemaan puuta, mutta ainoastaan pari kolme kertaa huomasin, että se olisi hampaillaan painanut puuta, kuten varsinainen puunpurija.

Tämä puuta haluaminen ilmaantui oriissa ainoastaan silloin, kun se oli karsinassa irti, mutta jos sen pani kiinni karsinaan niin ei kalvanut puuta ollenkaan; samoin ei kajonnut puuhun ulkona kiinni ollessaan. Tällainen oli Lystin puunpureminen minulta lähdettyään.

Lystille jäi tänne kymmenkunnan jälkeläistä, joista itselleni 3. Ei missään niistä ole puunpurijan vikaa. Lystin isä r.o. Linnunpoika, joka minulla oli viidettä vuotta, ei ollut puunpurija, enempää kuin isän isäkään Vahrenin Poke. Lystin äiti oli minulla oma kasvutamma, joka kuoli 20 vuoden vanhana ja sen emä, joka meillä lopetettiin 25 vuotiaana, eivät kumpikaan olleet puunpurijoita. Myöskin tunsin ja näin emän isän ja sen emän tässä naapuritalossa, samoin emän isän isän Rautian Uotilassa, eikä missään niissä ollut puunpurijan vikaa. Sukuvikaa siis ei ollut.

Mutta eräässä saman tamman ja saman oriin alta syntyneessä orivarsassa, siis Lystin täysveljessä, jonka maitiaisena myin tämän pitäjän Rautian Heikkilään, ilmaantui puunpureminen jo 1,5 vuoden vanhana (oppilastalvenaan). Mutta saman tamman ja saman oriin alta minulla olleessa Voitto nimisessä kantakirjatammassa ei taas sitä vikaa ollut. Vaikka r.o. Linnunpoika jätti tälle paikkakunnalle toistasataa jälkeläistä, niin en ole kuullut kenenkään valittavan, että ne olisivat olleet puunpurijoita, paitsi nämä kaksi Lysti ja sen täysveli.

Jos minulta kysytään mistä Lysti tuli puunpurijaksi, niin siihen en voi antaa varmaa vastausta, mutta luuloni on, että se tuli hyvästä hoidosta ja liian paljosta joutilaana olosta, vapaana karsinassa. Ja luuloni selitän seuraavasti:

Lysti oli minulle erittäin mieluinen varsa syntymästään saakka. Se sai meillä paremman hoidon alunpitäen, kuin mitkään muut varsat. Kun se sitten otettiin kesällä kantakirjaan, rupesin sitä loppukesänä ja syksyllä (myin sen helmikuussa) hoitamaan ja ruokkimaan niin hyvin kuin osasin. Se sai erittäin hyvää, ravitsevaa ruokaa, joten sen ei tarvinnut syödä pitkääkään aikaa tullakseen ravituksi ja ajettiin liian vähän. Vaikkakin se kyllä joka päivä sai olla ulkona kävelyllä ja pienemmissä kyläajoissa, niin ne ei sitä rasittanut. Iloinen, kurssikas luonne kun oriilla oli, niin sen aika tuli liian pitkäksi ja yksitoikkoiseksi karsinassa ja rupesi silloin joutessaan pureskelemaan puuta." (Maatalouden Hevoshoitolehti 8/1919)
Jalostusarvostelut

PäivämääräPaikkaPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
29.6.1910Tampere153.00 cm153.00 cmKantakirjaustiedot
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Linnunpoika
ro Sahalahti
prt 162 cm s. 1898 FIN

sh
Poke ro Urjala
prt 157 cm s. 1887 FIN

sh
Poke Tt 693
2.02,6-6.33 vrt 153 cm s. 1874 FIN
Jaakko Tt 118
56,6 trt 147 cm s. 1864 FIN
 
suomenhevostamma (ostettu Tampereelta)
suomenhevostamma (Hintan, Jämsä)
vprt 155 cm FIN
Valtti Tt 221 rn 151 cm s. 1869
 
Pikku (H. Saksalan, Padasjoki)
vrt 152 cm FIN
  
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Nasseli
(synt. Sahalahdella)
rt 146 cm s. 1893 FIN

sh
Veikko (H. Sipilän kotiori)
154 cm FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Liisa (synt. Sahalahdella)
rt 151 cm s. 1880 FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi6
Yhdistelmät
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...