Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Ollilan-tamma / Tähti
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknroTt 355
Syntynyt1868 (kuollut 1888, kuoli rukiita syötyään)MaaSuomiEmälinjaOllilan-tamma Tt 355
Säkä148.5 cm Väriprt, ti
KasvattajaJuha Tyyki (Ollila), Ollilan talo, IsokyröOmistajaTyyki (Ollila), Juha, Isokyrö, Suomi (1868-1874)
Ala-Kiikka, Isak, Ylistaro, Suomi (1874-1886)
Kiikka, J., Ylistaro, Suomi (1878)
Ollila, Jaakko, Isokyrö, Suomi (1886-1888)
Ennätykset2.11,0piStartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset3 jälkeläistä
MuutaOsallistui valtion ajoihin Vaasassa 28.2.1878, tulos 7.00, IV palkinto 100 markkaa.

"Tuo Isak Ala-Kiikan palkinnon ajaminen Vaasassa vaikutti myöskin innostavasti Ylistarossa ... jonka johdosta Ylistarossa pidettiin ensimmäiset kilpa-ajot seuraavana talvena v. 1879.
...
Edellämainittua nimetöntä juoksijatammaa Tt 355, jolla Isak Ala-Kiikka, kuten mainittu, ajoi valtion palkinnon, kutsuttiin kylänkesken tavallisimmin nimellä "Tähti" tai yleisemmin "Ollilan-tamma". ... Sen kasvatti vanginkuljettajam, laihialaissyntyinen Juha Tyyski, joka ennen köyhiävuosia 1860-luvulla osti Ollilan verotalon Isonkyrön palonkylästä ja hoitaen silloin huomattavaa vanginkuljetusasemaa talossaan, joka muutenkin oli huomattava maanviljelystila, tarvitsi hän paljon ja hyviä, kulkevia hevosia taloudessaan.
...
Ollilan-tamma Tt 355 myytiin 3-4-vuotisena ylistarolaiselle Isak Ala-Kiikalle, kuten on tiedossamme. Ollilan-tamma varsoi ainakin 3 varsaa Ala-Kiikalla, niistä yksi tamma myytiin Mustasaareen, jossa teki huomattavia varsoja, yksi "Lalli"-niminen juoksijaori myytiin Filppulan taloon Lapualle ja yksi jäi Ala-Kiikalle. Nämä olivat kaikki rautiaita varsoja.
V. 1886 osti Ollilan-tamman syntymätaloon takaisin Juha Tyykin eli Ollilan poika Jaakko Ollila, jolta se 20-vuotisena 1888, tehtyään sitä ennen vielä Ollilassa 2 varsaa, kuoli rukiita syötyään.

On huomattava, että kaikki tamman varsat olivat kulkevia, muita hevosia selvästi parempia ja etenkin J. Tulisalolle myyty Ollilassa syntynyt "Reima" eli Kannoston-Suoti, kuten sitä kutsuttiin, oli kova juoksija ja teki 6-7 varsaa. Yksi sen tammavarsoista Jalo 227-EP myytiin Konstantin Sippolan taloon Ylistaron Heikkolankylään, jossa on muodostanut hevoskannan, yksi myytiin Knuuttilaan Isossakyrössä, jossa mm. Pekasta Tt 1510 teki orivarsan, joka myytiin Lehmäjoen Tuurilaan ja kasvoi siellä juoksijaoriiksi "Pekka", yksi myytiin Taanolaan Isossakyrössä, jossa oli koko ikänsä, yksi joutui Talsolaan, jossa teki huomattavia varsoja, yksi myytiin värjäri Björnille, josta joutui lopuksi Rinta-Valttarille ja muodosti siellä hevoskannan, yksi "Putte"-niminen myytiin Jaakko Pollarille, josta sen tammavarsa v. 1905 huutokaupassa myytiin Tuomas Mäelle eli Nortuselle Isonkyrön Valtaalankylään, jossa on sama suku vieläkin.
...
Mainittakoon vielä lopuksi, että "Kannoston-Suotin" viimeisen varsan vei mennessään Isostakyröstä uuteen virkapaikkaansa Isonkyrön entinen pastori Kalke."
(Lauri Rinta, Etelä-Pohjanmaan hevonen, 1934, s.69-70)

"Ala-Kiikan talon nykyisen isännän (Kalle Kiikka, s.1889) isä Isak Ala-Kiikka osti 1870-luvulla, hevoshenkinen kun oli, Isostakyröstä Ollilan talosta punarautiaan, 149 sm, kulkevan tamman, jota talossa kutsuttiin nimellä "Ollilan tamma". Vuonna 1878 oli Ala-Kiikka tavanmukaisella heinien vientimatkalla Vaasaan, kun sattui juuri olla kaupungissa valtion kilpa-ajot. Kun Kiikka katseli rannalla hevosten juoksua, tuumi hän: "kyllähän meidänkin tamma tuon verran juoksee." Ei muuta kun hevosen sisäänkirjoitus, heinähäkki hangelle ja ajo luisti kuin siimaa. Työreki perässä juoksi "Ollilan tamma" 3 virstalla tasan 7 min. ja sai IV palkinnon tt n:lla 355.

Tämä lienee ollut ensimmäinen kerta, kun ylistarolainen esiintyi hevosellaan valtion raviradalla, mutta seurauksia siitä oli. Ehkä juuri siitä johtui, että seuraavana talvena 1879 pidettiin Ylistaron kirkon lahdella ensimmäiset kilpa-ajot.

Ollilan tamma teki Ala-Kiikassa useita varsoja, mm. samassa kylässä Israel Heiskan ja hänen poikainsa kulkevat mustanväriset hevoset ovat samaa pohjaa ja Lapualle Filppulan taloon myytiin tammasta orivarsa "Lalli". Viimeinen Ollilan-tamman pohjaa oleva hevonen oli Ala-Kiikalla Osma-niminen ori (ii. Pekka Tt 1510), jonka Ala-Kiikka vaihtoi Vaasaan Onkilahden konepajalle höyrykoneeseen. Tuo hyvä ja lahjakas suku, joka olisi jalostuksen kannalta ollut talossa pidettävä, hävisi pois."
(Lauri Rinta, Etelä-Pohjanmaan hevonen, 1934, s.21-22)
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(juoksijaori, J. Hukan, Laihia)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Milta
(Ollilan, Isokyrö)
prt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...