Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Hevoset Bastionissa 8.-12.6.2022

Piiju II
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknroTt 345
Syntynyt1873 (kuollut 1896)MaaSuomiEmälinja
Säkä155 cm Väriprt
KasvattajaPääkkönen Matti, maanviljelijä, Selkien kylä, KontiolahtiOmistajaPääkkönen M., Kontiolahti, Suomi
Ennätykset52,3piStartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset5 jälkeläistä
Muuta"Piijulla oli pitkä vahva ruumis ja vahvat jalat, mutta selkä pitkä ja erittäin ketka. Askel ja luonne sillä oli erittäin hyvät." (Pohjois-Karjalan hevosjalostusliiton kantakirja I)

"Pääkkösen nimi liittyy aivan itsestään Pohjois-Karjalan hevosrodun viimeaikaiseen kehityshistoriaan. Pääkkösen tamma, eli virallisissa papereissa Piiju II, oli näet se hevonen, joka ensinnä kiinnitti maamme hevosmiesten huomion Pohjois-Karjalaan. Tämä samainen ketkaselkä hevonen, jonka 21-vuotiaana otetun surkeannäköisen kuvan painatamme, oli ensimmäinen sukupuolensa edustaja, joka nopeudessa pyrki oriiden rinnalle, sillä Kuopion kilpa-ajoissa tammikuun 14 p:nä 1878 se saavutti 5-vuotiaana tuon silloin kylläkin mainerikkaan tuloksen 6:07 kolmen virstan matkalla.

Pääkkösen tamma se ensimmäisenä kohotti Suomen hevosten juoksumainetta maamme rajojen ulkopuolellakin, sillä maaliskuun 24 päivänä 1878 se Pietarin kilpa-ajoissa saavutti suomalaisten hevosten sarjassa - niitä oli kaikkiansa kaksi - ensimmäisen palkinnon 111 ruplaa 25 kopekkaa. Valitettavasti ei ole tämän kilpailun tulosta muistiin pantu. Ja lopuksi tämä tamma-raukka, joka tiettömillä synnyinseuduillaan Kiihtelysvaaran Mulossa ratsastettaessa tuli itse niin kurjannäköiseksi, on jättänyt jälkeensä perillisiä, jotka ovat kohottaneet Karjalan hevosten tähden korkeimmillensa." (Suomen Urheilulehti 2/1903)

"Piiju oli pitkä ja heikko selkänen, mikä kyllä näkyy kuvasta, joka on otettu silloin kuin se astutettiin Pamauksella, joka myös oli pitkäselkänen, ja siitä syntyi Eol." (Hevoshoitolehti 8/1915)

"Piiju II oli rakennukseltaan muuten vahvantekoinen ja ylevä käytöksinen hevonen, vaan sen selkä oli jo 4:llä vuodella ollessa, kun satula, ja sen etujalat Tupakka-Jussin sanan mukaan "pyöreet kun piiroo-palikat", ja kun se tuli vanhaksi, oli sen selkä kun "kasakan satula" (vielä pahempi kuin Gunnarin Putella) ja sen etuset muodostivat enemmän kuin puoli vemmeltä - polvet melkein puoli säären kohdalla. Piiju teki Pääkkölässä, johon se kuolikin, ainakin 4 oritta, 1 mustan ja 1 punasen, Pakarisen ruun. oriin siittämiä, jotka molemmat kalliista hinnoista menivät Venäjälle, vaan eivät rakenteeltaan kumminkaan olleet Pamauksen siittämien Eolin ja Kilon vertaisia." (Muistelmia, kirj. J. Kock, Hevoshoitolehti 10/1914)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
Luokittelemattomia tuloksia
  • Palkittu I palk. 250 mk enn. 6.07, valtion ravikilpailut, Kuopio 14.1.1878
  • Palkittu I palk. hopeamalja (vaihdettu 105 ruplaan omistajan tahdosta) enn. 6.00, Pietari 1879
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(Kastisen, Kiihtelysvaara)
prt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Hiiro
(Variksen entinen)
m 146 cm FIN
2.03,7pi
sh
    
 
  
 
   
 
  
 
Hullutamma (Piipposen, Kiihtelysvaara)
m 148 cm FIN

sh
   
 
  
 
suomenhevostamma (Niemennokan Martikaisen)
prt 155 cm FIN
  
 
Halin-tamma (Haarasen / Martikaisen)
prt 155 cm FIN
 
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi4
Yhdistelmät
Piiju IILisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (1 kpl)