Hevoset-messut 6.-7.4.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Poju
RotuSuomenhevonenSukupuoliruunaReknroyo Virolahti
Syntynyt1894 (arvio)MaaSuomiEmälinja
Säkä151 cm (arvio)Väriprt, lkk
KasvattajaTirri Pekka / Tiira P., KurkijokiOmistajaVirolahden oriyhdistys, sij. Villi Jeremias, Virolahti, Suomi (1896-1899)
Tirri Juhana / Tiira Juhana, talollinen, Kurkijoki, Suomi (1896)
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset15 jälkeläistä
Muuta"Punarautias, suurijouhinen liinakko, n. 150-152 snt korkea, rungolleen ja jaloilleen hyvärakenteinen, vireäluontoinen ja hyväliikkeinen hevonen. Ori oli syntynyt P. Tirrillä, Kurkijoella n. v. 1894, palkittu Viipurin orinäyttelyssä I palk, jolloin myös ostettu Virolahden oriyhdistykselle siitosoriiksi." - Itä-Karjalan tammakantakirja 1916-1918

"Virolahden oriyhdistyksen Pojun hyvä rakenne tuotti mm. kolmelle tammalle ensimmäisen palkinnon liiton kantakirjan avausvuonna 1908 .. Pojun liinakko ja hyvärakenteinen isäkin oli vaikuttanut Lajusen tallista käsin, joten tämä on ollut tärkeä jalostuspiste sillä seudulla. Vankkatekoiseksi ja reimaluontoiseksi mainitun Virolahden Pojun menestys rakannejalostuksen puolella oli muistettava." - Suomenhevosjalostusta Kymijoelta Laatokan rannoille, Ilmari Ojala 2014

"Poju oli 154 cm korkea, erittäin vankkarakenteinen, hyväselkäinen ja hyväjalkainen ori, kaviot ehkä vähän haurasluiset, väriltään punarautias, liinakko, jouhet pitkät. Luonteeltaan sävyisä, hyvä hoitaa, liikkeiltään reipas, erittäin hyvä kävelijä, samoin hyvät juoksulahjat, vaikka jäi hoitajalta harjoittamatta, joten sillä ei myöskään ajettu kilpa-ajoissa eikä niin ollen tullut ennätykset aikakirjoihin merkityksi. Pojun hoitajana oli kauppias Jeremias Villi Virojoelta. Hoitosopimus oli tällä samanlainen kuin edellisillä. Kun ori jäi hoitajalle omaksi, hän leikkautti sen ruunaksi. Pojun kaunis rakenne ja miellyttävä luonne herätti paikkakunnan hevosmiehissä siihen määrin ihastusta, että sillä astutettiin melko paljon tammoja ja niistä syntyi kohtalainen määrä hyviä varsoja. Kun kantakirjanpito alkoi, voitiin tämän oriin varsoja merkitä kantakirjaan 10 kappaletta, joista kaksi ensi palkinnolla, kolme toisella ja kolme kolmannella. Useat näistä ovat nykyistenkin hevossukujen kantaeminä." (Hevostalous 7/1932)

(Lehtikirjoitusten mukaan myyty Viipurin 1896 orinäyttelyn jälkeen 1000 mk:lla Vehkalahden oriyhdistykselle, Vehkalahti ja Virolahti ovat naapurikunnat)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
Luokittelemattomia tuloksia
  • - I palk orinäyttely Viipuri 1896
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(Lajusen, Kurkijoki)
rt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Piiju
rn FIN

sh
suomenhevosori (Lajusen, Kurkijoki)
rt FIN

sh
   
 
  
 
suomenhevostamma
rt FIN
  
 
  
 
suomenhevostamma (Lajusen, Kurkijoki)
vrn tai rn FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi2
Yhdistelmät
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...