Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Polle
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroTt 252
Syntynyt1869MaaSuomiEmälinja
Säkä151 cm Värirn
KasvattajaKantola Kustaa, maanviljelijä, KauhavaOmistajaNiemi Gregorius, Kauhava, Suomi (1872 ->)
Ennätykset6.41,5StartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset2 jälkeläistä
MuutaGregorius Niemi on syntynyt Kauhavalla Niemen tilalla v. 1836 maaliskuun 12 p:nä, täyttäen siis kohdakkoin 90 vuotta. Niemi on yksi esiisistämme, joka on ollut tienraivaajana suomalaiselle hevosialostukselle sen eturintamassa. Hänen ansionsa varsinkin eteläpohjalaisen hevosen jalostuksessa ovat suuret. Suuri on niiden hyväin hevosten luku, jotka juontavat juurensa Niemen Pollesta Tt 252, jonka poika oli Polle ro Lapualla.

Äskettäin olin tilaisuudessa puuttua puheisiin itsensä kunniavanhuksen kanssa. Hauskan vaikutuksen teki ukon reipas ryhti, suoravartaloinen kuni honka. Jokapäiväisten puheiden jälkeen aloimme haastella hevosista. Sanoi vanhus ostaneensa 3-vuotiaana Pollen maanviljelijä Kustaa Kantolalta samasta pitäjästä, Kantola kun kävi usein ostoksilla Niemen kaupassa, oli joskus matkassa sanotulla Pollella. Pistipä kauppiaan silmään tuo pulska orivarsa, harvinaisen vankkarakenteinen, hyväjaikainen ja reipasjuoksuinen kun oli. Kerran tarjosi Niemi siitä 700 m., joka oli harvinainen hinta siihen aikaan, noin 60 vuotta sitten. Kauppa kuitenkin sillä kertaa jäi jostain syystä tekemättä. Toisen kerran tuli Kantola taas kauppaa varten Niemen luo. Niemi käytti nyt tilaisuutta hyväkseen ja tarjosi varsasta vain 600. Vähän aikaa siinä Kantola vikuroi ja paneskeli että rupeatko hintaa alentamaan. Vaan kun ei hinta noussut, antoi sillä.

Hevosella ei ollut vielä silloin nimeä, vaan risti Niemi sen Polleksi. Kauroja pani kauppias tapansa mukaan oralle rohkeammin eteen. Ahneesti ahmi ori ruokansa. Mutta seuraavana aamuna kun Ukko meni talliin, näytti Polle sairaalta. Taisinpa tulla petetyksi, tuumi Niemi, ja lähti taluttelemaan oritta takaisin Kantolaan Ihmetteli kuitenkin entinen omistaja varsan äkkinäistä sairautta kun ei koskaan mitään ollut huomannut. Kertoi heiniä ja vettä sille ruoaksi antaneensa ja hyvin oli varsa aina syönyt. Nyt kuitenkin huomasi Niemikin ettei ollut kumma jos varsa sairastui kun äkkiä oudokselta kauroja oli saanut. Enpä jätäkään varsaa tänne, vien sen kotia, tuumi Niemi ja lähti samantien kotiinsa. Perille päästyä olikin varsa jo terve.

Jalo oli Polle hevoseksi, sanoi ukko. Eli Niemellä 20 vuotta. Se oli syntynyt 1869, ruuni oli väriltään, korkeus vähän yli 10 korttelia. Kesät sai se olla vapaudessa toisten hevosten kanssa laitumella, olematta milloinkaan talon toisille hevosille häiriöksi. Kun tamma tuotiin sen luo astutetavaksi ei muuta kuin isäntä kutsui oriin luokseen veräjälle, jossa sille suitset asetti. Erikoinen oli Pollella tapansa astua tammoja. Varovasti lähestyi se morsiantaan etupuolen kautta ja tultuaan etulapain kohdalle kivehti Polle pystyyn. Niin oli tamma sen etujalkain välissä, jossa sitä puristi ja käänsi luonnolliseen asentoon. Jos ei tamma kärsinyt oritta, kääntyi se pois rupeamatta millenkään.

Hauskaa oli Pollella ajella. Kun sen tielle käänsi ei tarvinnut suitsiin koskea, niin kävi kuin kello. Kun saavutti hevosen tiellä, painui edelle. Siihen aikaan sai Kauhavan kirkolla Knaapista olutta ja sinne oli usein matka. Olutkaupan pihassa oli usein muitakin hevosia vaan ei tarvinnut Pollea kiinni sitoa, rauhallisesti odotti se isäntäänsä vaikka toisinaan tuli vähän viivyttyäkin. Niin kertoi ukko Niemi kyynel silmässä muistojansa Pollesta ja huomasi että likinen oli hänellä ollut tuo hevonen.

Gregorius Niemi oli luottamusmies jota käytettiin asiantuntijana myös Etelä-Pohjanmaalla valtion kilpa-ajoissa, näyttelyissä y.m. Rauhaisaa elämäniltapuolta toivotamme kunnon vanhukselle, eteläpohjalaisen hevosen yhdelle parhaimmista alkuasteen jalostajista." -M.E.T., Ravilehti 1/1926


"suomalaistyyppinen, vahva hevonen, ajettiin kilpa-ajoissa, mutta ei saanut palkintoja" -- Etelä-Pohjanmaan tammakantakirja
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
     
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma
(Vimpelissä)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi4
Yhdistelmät
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...