Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

suomenhevostamma
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknro(Nurmelan vihanen tamma)
SyntynytMaaSuomiEmälinja
Säkä150 cm (arvio)Väriprt
KasvattajaArgillander, Nurmelan talo, PihtipudasOmistajaArgillander, Nurmelan talo, Pihtipudas, Suomi
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset1 jälkeläistä
Muuta"Nurmelan vihainen tamma oli Isto Argillanderin nimikko hevonen ja ajokki. Se oli punarautias, leveä, mutta harva- ja romuluinen, pitkäselkäinen - ainakin vanhana rumanlainen hevonen. Sen luonne oli kärtyinen, miltei vihainen, vaikkei se koskaan mitään vahinkoa kenellekään vihaisuudellaan tehnyt. Vanhaksi asti oli se vireä ja hyväkulkuinen, nuorena oli se ollut suorastaan hurja. Kooltaan oli se sen aikaiseksi hevoseksi iso, ehken tuuman yli 10 korttelin = 150 cm) korkea. Vihainen tammakin oli syntynyt Nurmelassa. Kun se hallavuosien aikana oli keski-ikäisiä hevosia, niin lienee se syntynyt jo 1850 luvulla. Eenok Argillander ei sanonut kuulleensa sen emästä mitään muuta kuin että se oli ollut niitä Nurmelan kotoisia hevosia.

Siihen aikaan ei Nurmelassa enempää kuin yleensä muuallakaan sillä paikkakunnalla tammoja "käyttämällä" varsotettu, vaan tulivat ne säännöllisesti joka vuosi tiineiksi laitumilla. Nurmelan hevoset vietiin aina "Haapamäen puolelle". Niiltä Haapamäen laitumilta oli vihainen tamma silloinkin tiineenä, kun se Einon emän synnytti. Se seikka, että Einon emä, Rönnyn Vanhantalon ruunikko tamma niin värilleen kuin koolleen ja muodoilleen samoinkuin muillekin ominaisuuksilleen muistutti Rönnyn vanhaa kantaa ja yleensä "Saanintakaisia" hevosia enemmän kuin Nurmelan vihaista tammaa, antaa aihetta arveluihin, että sen astuja on voinut olla edellämainituita "Saanintakaisia ruunikoita", mikä ei olisikaan ihmeteltävää koskapa Haapamäen (ja Pitkänpohjan) laitumia erottaa Saanintakaisista laitumista vain vähäpätöinen Kortteisen joki. Sitäpaitsi onhan Saanintakaisia hevosia kauppojenkin kautta voinut siirtyä Saanin toisellekin puolelle. - Minään todisteena en suinkaan tahdo edellä kertomaani esittää, vaan jää Einon emän-isä luonnollisesti kaikessa tapauksessa "tuntemattomien" hämärään joukkoon.

Paljon muitakin varsoja teki "vihainen tamma" Nurmelaan. "Se poiki niinkuin lehmät joka vuosi". Huonommat tapettiin heti pienenä, vankemmat jätettiin. Tapettiin vankkojakin varsoja kun sattui. Enok Argillander kertoi kerran poikasena olleensa isänsä (Nurmelan Iston) kanssa vieraisilla Alvekylässä, kun "vihanen tamma" siellä teki yönaikana vankan liinakko orivarsan, isä vaan oli sanonut: mikäpä sitä kotiin rupeaa raahaamaan, ja samassa oli kurikoinut sen kuoliaaksi. Hyvääkään varsaa ei pidetty siihen aikaan sen arvoisena, että sitä olisi kannattanut kuljettaa kotiin 15 km. hyvää maantietä!" (Kaarlo Gummerus, Hevoshoitolehti 6/1917)
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(Haapasydänmaan laitumilla)


sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma
(kotitamma Nurmelassa)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia-1Kauimmainen sukupolvi1
Yhdistelmät
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...