Back On Track
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Rekisteröityminen

Sukupostin peruskäyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Palvelussa on kuitenkin ominaisuuksia, joiden käyttöön vaaditaan rekisteröityminen palvelun käyttäjäksi. Rekisteröityminen on helppoa ja tunnuksena toimii sähköpostiosoite.

Tietokanta

Tietokannan tiedot ovat peräisin virallisista lähteistä kuten eri maiden keskusjärjestöjen rekistereistä, kantakirjoista sekä rotuyhdistyksiltä. Rekisteröimättömien hevosten tiedot ovat peräisin joko omistajalta, hevosen alkuperämaan papereista tai muusta tarpeeksi luotettavaksi katsomastamme lähteestä. Rekisteröimättömien hevosten kohdalla on aina mainittu, että hevosta ei ole rekisteröity. Hevosilla saattaa olla tiedoissaan epävirallisia tietoja, jotka kuitenkin ovat aina erikseen mainittu (esim. arvioitu rotu, säkäkorkeus, syntymäaika). Osalla hevosista tiedot on koottu useamman eri maan rekisteri-/kantakirjatiedoista.

Tietosuojaseloste

Yksityisyydensuojasi on meille tärkeä asia. Tietosuojaselosteestamme löydät tiedot siitä, kuinka käsittelemme henkilötietojasi. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) astui voimaan 25. toukotuuka 2018 ja se korvaa täten vuoden 1995 yleisen henkilötietodirektiivin. Tietosuojaselosteen voi ladata tästä: Sukuposti.net / tietosuojaseloste

Haku

Pikahaulla (sivun ylälaidassa) voi etsiä hevosen nimellä. Mikäli haku ei löydä tuloksia tai tuloksissa ei ole sitä hevosta jota etsit, tarkempia hakuehtoja voi määritellä sivulle aukeavaan hakulomakkeeseen.

Mikäli hevosen koko nimi / oikea nimi ei ole tiedossa, kannattaa määritellä hakuun nimen osa (käytä asteriskia *, esim. Vieskerin*, E.V.*, * Kemp tai vastaava), rotu sekä sukupuoli. Asteriksia voi käyttää myös pikahaussa.

Hakutuloksia voi järjestää eri tietojen mukaan klikkaamalla taulukon otsikkoa (rotu, syntymäaika, sukupuoli, nimi, reknro, väri, ennätys, voittosumma).

Hevostietojen lisäyspyyntö

Jos puuttuvan hevosen isä tai emä löytyy tietokannastamme, lisäyspyynnön voi tehdä suoraan ko. hevosen sivulta palaute-napin kautta. Mikäli vanhempia ei löydy tietokannastamme, voit lähettää lisäyspyynnön yläpalkin palaute-sivun kautta. Liitä aina mukaan vähintään hevosen rotu, nimi ja rekisterinumero (jos tiedossa) tai rekisteröimättömän hevosen ollessa kyseessä mahdollisimman tarkat tiedot. Voit liittää lisäyspyyntöön myös linkin hevosen tietoihin.

Tarkemmat lisäysohjeet (lähinnä ratsut / ponit)

Tapaus 1: Hevonen on jo rekisteröity Suomessa, mutta se puuttuu Sukupostista

Lähetä lisäyspyyntö hevosen isän tai emän tietosivulta löytyvän palautelomakkeella (linkki hevostietojen ylälaidassa oikealla). Jos isää / emää ei löydy tietokannastamme, voit käyttää sivuston linkkipalkista löytyvää palaute-linkkiä.

Tapaus 3: Hevosta ei ole rekisteröity Suomessa, mutta sillä on jonkun muun maan hevospassi

Vaihtoehto 1

Lähetä meille linkki hevosen tietoihin rekisterimaan (tai jonkun muun maan) tietokannassa.

Vaihtoehto 2

Skannaa hevospassin sukutaulu- ja tietosivut ja lähetä ne sähköpostilla osoitteeseen tietokanta@sukuposti.net.

Vaihtoehto 3

Ota hevospassin sukutaulu- ja tietosivuista valokopio ja lähetä ne tavallisessa postissa osoitteeseen Sukuposti/Terhi Piispa-Helisten, Kolkonniementie 70, 58920 Kolkontaipale
HUOM! Sähköpostiin kirjoitetut hevostiedot EIVÄT RIITÄ, mukana tulee olla skannattu rekisteritodistus! Pyydämme tarvittaessa lisätietoja.

Tapaus 4: Hevosta ei ole rekisteröity eikä sillä ole papereita

Omistaja voi lähettää rekisteröimättömän hevosensa tiedot meille palautelomakkeen kautta. Tarvitsemme hevosen lisäämiseen vähintään seuraavat tiedot: hevosen nimi, sukupuoli, mahdollinen rotu, arvioitu syntymäaika, väri, säkäkorkeus (noin) sekä omistajan nimi ja paikkakunta. Myös kaikki muut lisätiedot ovat tervetulleita (esim. tieto siitä, milloin ja mistä maasta hevonen on tuotu Suomeen) ja jos hevosen vanhemmat ovat tiedossa, myös ne on hyvä ilmoittaa.

Hevostietojen päivitys-/korjauspyyntö

Jokaisen hevosen tietosivulta löytyy linkki "jätä palaute", jonka kautta voi lähettää pyynnön tietojen päivitykseen tai virheellisen tiedon korjaukseen.

Kuvat

Sukupostin tietokannan oleellinen osa on kuvagalleria. Hevosen tietosivulla näkyvä kuvamäärä on tällä hetkellä enintään 12, mutta hevosella voi olla enemmänkin kuvia (nämä saa näkyviin "näytä kaikki kuvat"-linkillä hevosen tietosivulla). Ylläpito tarkistaa ja käsittelee kaikki käyttäjien lähettämät kuvat ennen julkaisupäätöstä.

Sukuposti.netillä on oikeus poistaa mikä tahansa palveluun lisätty kuva ilman erillisiä perusteluita. Käyttäjä voi myös pyytää kuvan poistoa. Jokainen poistopyyntö käsitellään tapauskohtaisesti (kts. lisätietoja "kuvien poistaminen"-kohdasta").

Pääosa Sukupostin kuvista on tekijänoikeuden alaisia, joiden julkaisuun tarvitaan kuvaajan lupa. Kuvia ei siis saa kopioida esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin, omille kotisivuille, virtuaalitalleille ym. ilman kuvaajan lupaa. "Wanhat kuvat"-gallerian kautta löytyvät kuvat eivät ole tekijänoikeuslain alaisia.

Kuvia saa kopioida yksityiskäyttöön, esimerkiksi omalle tietokoneelle.

Kuvien suoralinkittäminen (kuvan lataaminen Sukupostin palvelimelta suoraan toiselle sivustolle) on estetty. Mikäli linkität kuvan toiselle sivustolle, linkitä koko galleriasivu, ei pelkkä kuvatiedosto.

Monien kuvaajien kuvat ovat luovutettavissa myös median (lehdet yms.) käyttöön. Ota yhteyttä suoraan kuvaajaan.

Kuvien lisäys

Kuvien lisäys vaatii rekisteröitymisen. Kuvien lähetykseen pääsee kirjautumalla sisään palveluun. Jokaisen hevosen sivulta löytyy linkki, josta pääsee kuvan lähetykseen. Sukupostin ylläpito tarkistaa kaikki ladatut kuvat ja hyväksyy tai hylkää ne. Hevosella voi olla Sukupostissa kuvia paitsi tietosivun yhteydessä myös "muut kuvat"-osiossa. Hevoskohtaisesti katsotaan, jätetäänkö lähetetty kuva "muut kuvat"-osioon vai nostetaanko se hevosen tietosivulle . "Muut kuvat"-sivun kuvat voidaan liittää tiettyyn tapahtumaan, vaikka niitä ei nostettaisi hevosen tietosivulle.

Lähettäessäsi kuvia palveluun annat Sukupostille oikeuden käyttää kuvaa kaikissa sivuston sisäisissä yhteyksissä. Näitä ovat hevostietojen lisäksi mm. tapahtumagalleriat, joulukalenteri, orikuvasto ym.

Järjestelmä lisää kaikkiin kuviin copyright-merkinnän kuvaajan nimellä, joten kuvaajan nimen kirjoittaminen kuvaan on tarpeetonta ja johtaa kuvan hylkäykseen.

Mikäli kuvajaa niin haluaa, kuvassa saa olla kuvaajan oma siisti vesileima. Vesileimalliset kuvat käsitellään tapauskohtaisesti ja kuva voidaan jättää julkaisematta liian näkyvän/peittävän/räikeän vesileiman vuoksi.

Palveluun lähetettävät kuvat pienennetään automaattisesti sopivaan kokoon. Voit siis ladata palveluun alkuperäisen kuvatiedoston. Varsinkin skannatut kuvat tai sellaiset kuvat, joissa hevonen on kuvattu kauempaa, kannattaa ladata tarpeeksi isossa koossa, eli kuvatiedostoa ei kannata pienentää turhaan. Jos kuvatiedosto on liian pieni, kuvaa ei voida julkaista.

Kuvaajana täytyy aina mainita kuvaajan etu- ja sukunimi. Nimimerkki, lempinimi tai esimerkiksi etunimen ensimmäinen kirjain + sukunimi eivät riitä. Puutteellisilla kuvaajatiedoilla lisätyt kuvat poistetaan järjestelmästä.

Lähettäjä voi myös halutessaan pyytää kuvan käsittelyä ennen julkaisua, jos kuvasta halutaan esimerkiksi rajata joku henkilö pois (ei aina onnistu, mutta kasvot voimme ainakin muokata sellaisiksi, ettei niistä tunnista henkilöä). Käsittelypyynnön voi kirjata kuvateksti-kohtaan kuvan lähetyksessä.

Tärkeää huomioitavaa (julkaisuoikeus ym.)

  1. Kuvan julkaisemiseen täytyy aina olla tekijänoikeuslain mukaisesti kuvan ottajan lupa. Jos kuva ei ole Sinun ottamasi, täytyy kuvaajalta kysyä lupa kuvan julkaisuun ja liittää siitä maininta sähköpostin / kirjeen yhteyteeen.
  2. Hevosen omistajalta on kohteliasta kysyä lupa kuvan lähettämiseen, jos hevonen ei ole oma. Jos kuvaustilanteessa voi kysyä luvan, se kannattaa tehdä!
  3. Pidätämme oikeuden muokata galleriaan lähetettyjä kuvia.
  4. Kuvan lähettämisen yhteydessä annat Sukupostille luvan kuvan julkaisemiseen hevosen tietojen yhteydessä. Lupaa ei voi perua, mutta kuvaaja voi tietenkin lähettää kuvasta poistopyynnön. Poistopyynnöt käsitellään tapauskohtaisesti eikä oleellista informaatiota hevosesta antavaa tai esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan liittyvää kuvaa poisteta ilman perusteita. Sukupostilla ei ole oikeutta luovuttaa kuvia eteenpäin.

Palveluun lähetettävät kuvat pienennetään automaattisesti sopivaan kokoon. Liian pieni kuvakoko tekee kuvasta epäselvän ja johtaa kuvan hylkäämiseen. Sukupostissa julkaistavien kuvien pidemmän sivun mitta on 900 pikseliä.

Pyrimme rajaamaan kaikki julkaistavat kuvat valokuvasuhteeseen 2:3, joten kuvan rajaamista valmiiksi kannattaa välttää, ellei tiedä mitä tekee.

Kuvien poistamisesta

Kuvan julkaisemiseen ei yleensä tarvita hevosen omistajan lupaa.

Tekijänoikeus syntyy kuvaushetkellä kuvaajalle, jolla on oikeus päättää kuvan julkaisemisesta. Emme kuitenkaan halua toiminnallamme aiheuttaa kenellekään mielipahaa, joten poistamme kyllä kuvan, mikäli omistaja lähettää tilalle paremman kuvan julkaistavaksi. Tilalle lähetetyn kuvan tulee kuitenkin vastata jo julkaistua: rakennekuvaa vastaan rakennekuva, pääkuvaa vastaan pääkuva jne. Myös kuvan ikä vaikuttaa poistoon – emme mielellämme poista esimerkiksi 10-vuotiaalta hevoselta ainoaa 3-vuotiaana otettua kuvaa. Poistettavan kuvan tilalle voi tietysti lähettää useampiakin itseään miellyttäviä kuvia, jolloin uusien (muiden lähettämien) kuvien julkaisumahdollisuus pienenee.

Kuvan poistopyynnön voi tehdä lähettämällä normaalisti hevoselle uuden kuvan ja pyytämällä toisen kuvan poistoa (linkki tai kuvan tiedot) palautelomakkeella -> mainitse palautteessa, että uusi kuva on jo lähetetty tilalle.

Hevosen omistaja voi tehdä yksittäisen kuvan poistopyynnön myös ilman uutta kuvaa, mikäli ko. hevosesta on galleriassa jo useampia kuvia (tässäkin pätee tuo "vastaavuussääntö", eli ainoaa rakennekuvaa ei poisteta ilman uutta, mutta esim. useammasta estekilpailu-/koulukilpailu-/ravikilpailukuvasta voidaan poistaa yksi tai useampia, kun hevosen kuvavalikoima ei oleellisesti muutu poiston johdosta. Tällaisen kuvan poistopyynnön voi lähettää ”lähetä palaute”-napin kautta hevosen tietosivulla.

Kuvassa esiintyvä henkilö voi tehdä kuvasta käsittely- tai poistopyynnön, jos ei halua olla tunnistettavissa kuvasta. Kuvassa esiintyvän henkilön kasvot voidaan sumentaa tai kuva voidaan rajata uudelleen niin, ettei henkilö ole tunnistettavissa. Poistopyynnöt käsitellään tapauskohtaisesti, mutta käsittely tunnistamattomaksi tehdään aina, jos kuvassa esiintyvä henkilö näin haluaa.

Info

Sukuposti on portaali kaikille hevosihmisille. Pääosassa sivuston toiminnassa on sukutietokanta sekä siihen liittyvä kuvagalleria. Tietokantaamme laajennetaan jatkuvasti. Tietokantamme on kattavin suomalaisten hevosten osalta, mutta myös ulkomaalaisten hevosten määrä kasvaa jatkuvasti.

Sivuston peruskäyttö on ilmaista ja mahdollisista maksullisista lisäpalveluista ilmoitetaan aina erikseen. Sivuston mainosmyynnistä vastaa Hevostietokanta Ry. Mainostulot ohjataan sivuston kehitystyöhön ja ylläpitoon.

Sukupostin tietokannan laajentamiseen ja päivittämiseen osallistuu iso joukko vapaaehtoisia, jotka ovat omistautuneita harrastukselleen ja kiinnostuneita tiedon jakamisesta muillekin.

Sivustosta on julkaistu versiot eri kielille, jotta myös ulkomaalaiset kävijämme löytäisivät sivuiltamme jotain itselleen. Pyrimme palvelemaan suomalaisten käyttäjiemme lisäksi entistä tehokkaammin myös ulkomaalaisia käyttäjiä.

Tietokantaa täydennetään käsin, joten inhimilliset virheet ovat mahdollisia. Kilpailu- ym. tiedot eivät myöskään välttämättä ole ajantasalla, joten viimeisintä tietoa etsiville suosittelemme kääntymistä hevosen rekisterimaan virallisen keskusjärjestön puoleen. Hevosten kilpailutietojen yhteydessä on mainittu päivämäärä, jolloin ne on viimeksi tarkistettu.

Mediakortti / mainosmyynti

Sukuposti on portaali kaikille hevosihmisille. Pääosassa sivuston toiminnassa on sukutietokanta sekä siihen liittyvä kuvagalleria. Tietokantaamme laajennetaan jatkuvasti.

Tavoitamme päivittäin noin 4 000 hevosharrastajaa - kuukausitasolla kävijämäärämme on noin 50 000 erillistä käyttäjää. Rekisteröityneitä käyttäjiä on jo yli 34 000. Palvelussamme ladataan kuukausittain noin miljoonaa sivua. Tiedot perustuvat Google Analytics-palvelun tilastoihin.

Sukupostin mainosmyynnistä vastaa
Hevostietokanta ry, y-tunnus 3197308-3
Terhi Piispa-Helisten
050 568 1006
info[at]hevostietokanta.fi

Yhdistys ja yhteystiedot

Sukupostia ylläpitää Hevostietokanta ry.

Voit tutustua yhdistyksen toimintaan yhdistyksen omilla nettisivuilla hevostietokanta.fi

Hevostietokanta ry
Kolkonniementie 70
58920 Kolkontaipale
FINLAND

e-mail info[at]hevostietokanta.fi
puh +358 50 568 1006

Hevostietokanta ry on Suomen Hippos ry:n jäsenyhteisö.

Hevostietokanta ry:n yhteisöjäseniä ovat

Suomenhevosliitto ry

American Bashkir Curly Finland ry

Perusohjeet

Hevosten kuvaaminen onnistuu parhaiten, kun varaat aikaa ja kärsivällisyyttä kuvaustilanteeseen!

  • Älä kuvaa vastavaloon
  • Älä käytä salamavaloa
  • Tarkista tausta
  • Mene kyykkyyn tai polvillesi kun kuvaat poneja ja varsoja
  • Katso, että hevonen seisoo ryhdikkäänä ja sillä on valpas ilme
  • Puhdista hevonen ennen kuvausta

Valot ja varjot

Ulkona

Parhaat värit kuviin saat aurinkoisella säällä, mutta silloin täytyy kiinnittää erityistä huomiota varjoihin. Älä kuvaa vastavaloon, vaan pidä aurinko selkäsi takana, jotta valo kohdistuu hevoseen oikeasta suunnasta. Tarkkaile samalla missä oma varjosi on, ettei se näy kuvassa.

Vastavaloon otettu kuva

Sisällä

Tallissa ja maneesissa kuvaaminen kannattaa (tavallisella kameralla) unohtaa kokonaan, koska kuvia on erittäin vaikea saada sisätiloissa onnistumaan. Hyvin harva maneesi tai talli on niin kirkkaasti valaistu, että valo riittäisi edes kohtalaisten kuvien ottamiseen.

Vältä salamavaloa

Tavallinen salama ei yllä paria metriä kauemmas, eikä koskaan voi tietää säikähtääkö hevonen sitä. Salamaa käyttäessä suljinaika lyhenee ja näin valoa pääsee vähemmän läpi "filmille" asti. Siksi kuvista tulee salamaa käyttäessä ennemmin tummia kuin vaaleita, kun salamavalon teho ei riitä valaisemaan kohdetta.

Näyttelytilanteessa, jossa kuvaajia on useita, salamavalon käyttö häiritsee myös muita kuvaajia. Jos salamavalo välähtää samaan aikaan, kun joku toinenkin ottaa kuvaa, on hyvin todennäköistä, että molempien kuvaajien kuva on pilalla.

Salamavalo

Taustan valitseminen

Taustaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tarkista, ettei kuvaan tule mukaan häiritseviä aidantolppia, talikoita, lantakasoja, autoja, piikkisukia tai paalinaruja. Kannattaa siis hieman siistiä ympäristöä ennen kuvausta tai viedä hevonen siistinpään paikkaan kuvattavaksi. Monesti riittää jo se, että kuvaaja itse siirtyy parin metrin päähän alkuperäisestä kuvauspaikastaan. Katso myös, että horisontti on suorassa, koska selvästi vino horisontti vääristää hevosen liikettä ja rakennetta (hevonen voi näyttää etu- tai takakorkealta).

Tausta

Taustan tarkistaminen on tärkeää myös kuvan teknisen onnistumisen kannalta. Varsinkin mustia hevosia kuvatessa kannattaa kiinnittää huomiota taustan väriin. Talvella mustaa hevosta ei kannata kuvata lunta vasten, koska joko tausta palaa täysin puhki tai hevosesta ei erota muuta kuin ääriviivat ja muu on pelkkää mustaa mössöä.

Tausta

Hevosen asento

Rakennekuvat

Hevosen asennon tulisi olla ryhdikäs ja valpas. Jalkaansa lepuuttava ja päätään silmät kiinni roikuttava hevonen näyttää helposti vanhalta luuskalta, eikä kuva tuo silloin sen parhata puolia esiin. Älä ota kuvia etu- tai takaviistosta, kun seisot lähellä hevosta, koska se vääristää kuvasuhteita. Jos otat kuvaa hevosen päästä, älä asetu kuvaamaan liian lähelle hevosta. Ota mieluummin askel tai pari taaksepäin ja käytä kameran zoomia saadaksesi hevosen pään kuvaan. Liian läheltä otettu pääkuva vääristää mittasuhteita. Pieniä poneja ja varsoja kuvatessasi muista aina kyykistyä tai polvistua, jotta rakenne ei vääristy. Puhdista hevonen ennen kuvausta.

Katso myös esimerkkikuvat sivun lopusta!

Edestapain

Ravurit

Ravuri on parhaimmillaan nopeassa ravissa, käyntikuvat harvoin onnistuvat välittämään hevosen energian katsojalle. Lennokkaimman kuvan saa kun ottaa kuvan ravin liitovaiheesta. Paras paikka kuvaamiselle raveissa on yleensä maalisuoran alkupäässä tai radasta ja auringon sijainnista riippuen kaarteessa. Kannattaa etsiä kohta, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä taustalla (mainoksia, traktoreita yms.). Liikekuvia ottaessa seuraa hevosta sen lähestyessä kameralla kokoajan tarkentaen. Älä odota valmiiksi tarkennetun kameran kanssa, että hevonen tulee kohdalle vaan seuraa hevosta vähintään muutama kymmenen metriä ennen kuvan ottamista.

Hevosilla ajetaan yleensä lämmittely pari lähtöä ennen hevosen omaa lähtöä, usein ensin hiljaisempaa ravia ja sitten pätkä kilpailuvauhtia. Kilpailuvauhtia kulkevasta yksin juoksevasta hevosesta saa yleensä ne parhaat kuvat. Lähdön esittelyssä hevoset kulkevat rauhallisempaa ravia ja silloin kannattaa keskittyä mielummin pääkuvien ottamiseen.

Muistathan myös, että ravureita kuvataan niiden ravatessa, ei laukatessa!

Konkka

Ratsut

Ota koko ratsukko huomioon ja huolehdi siitä, että myös ratsastaja on kuvassa mukana kokonaan (älä siis rajaa esim. ratsastajan päätä pois kuvasta!). Koulu- ja esteratsastuskilpailuissa kiinnitä ensisijaisesti huomiota valon tulosuuntaan ja taustaan. Näiden kahden rajoissa voit miettiä, mistä vaiheesta koulurataa haluaisit saada kuvia tai missä kohdassa esterataa saisit useamman hyppykuvan samasta ratsukosta.

Millaisia kuvia Sukupostiin kannattaa lähettää?

Sukupostissa kuvien tärkein tehtävä on näyttää millainen hevonen on kyseessä ja tähän tarkoitukseen käyvät parhaiten perinteiset poseerauskuvat joissa hevonen seisoo näyttelyasennossa. Tällaiset kuvat kertovat parhaiten millainen rakenne hevosella on ja pääkuvista selviää hevosen päämerkit. Erilaiset käyttökuvat kertovat hevosen nykyisen tai entisen ammatin, mutta ne eivät yleensä kerro rakenteesta paljoa.

Esimerkkikuvia

Pari1
Pari2
Paakuvapari
 

© Sukuposti.net 2001-2023 - Kaikki oikeudet pidätetään