Hevoset-messut 6.-7.4.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Maanviljelysnäyttely (3.-6.7.) ja orinäyttely (2.7.), Ilmajoki 2.7.1913 - 6.7.1913
"Yleinen kantakirjaorinäyttely on, kuten tunnettu, jo monena vuonna pidetty Nurmon kesäradalla, mutta kun Etelä-Pohjanmaan maanvilj. seura toimeenpani suuremman maanvilj. näyttelyn juhla-kokouksensa yhteydessä Ilmajoella 3.-5. p:nä heinäkuuta, järjestettiin yleinen orinäyttelykin muun näyttelyn yhteyteen; kuitenkin siten, että kantakirjaan otto tapahtui jo 2 p:nä heinäkuuta.

Pohjanmaan oloihin nähden oli näyttelyyn tuotu verrattain vähä hevosia, nimittäin luokkaan I yht:ssä 32 oritta; luokkaan II yht:ssä 4 ja luokkaan III yht:ssä 5 oritta.

Jossakin määrässä voi oriiden vähyyteen ehkä olla syynä se, että tänä keväänä pidettiin orinäyttely Kokkolassa, mutta sen sijaan ei tänä vuonna ollut kantakirjaan ottoa Vaasassa, kuten muina vuosina on ollut.

Kantakirjaan tuli hyväksytyiksi:

N:o 982 Villinpoika, joka on n. k. Pertun Villin poika. Villinpoika on rautias, piirto ja pilkku; synt. 1908, 153,5 sm. korkea. Oriilla, joka ei näyttänyt vireältä, on välttävä tyyppi, selkä vähä pitkä, takajal. vähä liian väärät ja rasittuneet. Oriin omistaja on maanv. Herman Sauso, Vähäkyröstä.

N:o 983 Tarmo-Sointu, joka on tunnetun Sopusoinnun jälkeläinen. Tarmo-Sointu on synt. 1909, pun. rautias, tähti ja kuonossa valk. karvoja; kork. 150 sm. Rakenteeltaan on ori kevyttä laatua ja tekee vähä kork. jalkasen vaikutuksen; etujalat ovat heikkorakenteiset ja reidet ovat verrattain laihat. Liikkeetkään eivät olleet kehuttavat (juoksu koe 2.58). Oriin omist. maanv. M. Hautanen, Alajärvi.

N:o 984 Tipurtius, joka on rautias, hamppuharja, 157,5 sm. korkea, synt. 1909, on hyväksi tunnettua sukuperää; isän puolelta Lahjaa ja emän puolelta Härmänpoikaa. Oriilla on pitkänlainen selkä ja liiaksi väärät kintut, mutta muuten selvätyyppinen ja vankka. Askel on sillä voimakas ja luonto hyvä; kokeensa juoksussa suoritti se kiesillä ajassa 2.09,6. Oriista annettiin sen omistajalle, maanv. Herman Sihto, Ilmajoella, III p:to.

N:o 985 Paavo, joka on pun. rautias, leveä piirto ja o. t. j. kavion raja valk. Paavo on synt. 1907, 151 sm. kork. Tyyppi ja rakenne on muuten hyvä vaan vasem. etuj. on sisäkiertoinen ja jalat rasittuneet. Kokeensa suoritti se verrattain hyvin. Omituista on että oriilla on ylähuulessa viikset. Oriin omist. maanvilj. Iisakki Lammi, Jalasjärvi.

N:o 986 Puli, joka on synt. 1909, 152,5 sm. kork. puna rautias, siimaselkä ja pieni tähti. Puli, joka suoritti kokeensa hyvin, on yht. ori Bolsin jälkel. ja muodoltaankin osottava sukunsa keveyttä, ehkä vähä vierasta leimaa. Jalat ovat lujat ja hyvässä asennossa, selkä pitkä ja lihaksista laiha. Oriin omist. Kaarlo Torkko, Ylistaro.

N:o 987 Poju on synt. 1909, tumman rautias siimaselkä, 151,5 sm. korkea. Poju, joka on ent. r. o. Taajan jälkeläinen, on luja- ja kuivarakenteinen sekä muuten hyvärakenteinenkin vaan lautanen on kuopalla, t. s. vakolautanen. Juoksukokeessa näytti ori vähä hengästyvän, joka kuitenkin voi johtua lihavuudesta tai harjoittamattomuudesta. Oriista annettiin omistajalle, maanv. Jaakko Peltokoskelle, Jurvasta, III palk.

N:o 988 Kiva, joka on tunnetun juoksijan Kiivaan jälkeläinen, on synt. 1909, ruunikko, 150 sm. kork. Kiva muistuttaa hyvin isäänsä. Eturuumis on hyvä, mutta takaruumis heikko; lautanen on kehittymätön, selkä heikonlainen ja takasääret hienot. Luonto näytti olevan vireä, mutta kuormanvedossa osotti se luonnollisesti jonkunverran heikkoutta; juoksukokeen suoritti se sitävastoin ajassa 2.02. Oriin omist. maanv. Matti Hakonen, Lapua.

N:o 989 Väre, joka on synt. 1907, rautias, siimaselkä, pitkä liinahtava harja, tähti ja pieniä mustia ja valkeita täpliä ruumissa. Oriilla on lyhyt ja kalteva lautanen, muuten on se vankka hevonen, 162 sm. korkea. Väre, jonka isä oli ruunikko, pitkä harja, hyväkulkia ori, polveutuu vanhasta juoksijasta Lahja. Kokeensa suoritti se verrattain tyydyttävästi (juoksussa kiesillä 2.20). Oriin omist. maanv. Kaappo Pasto, Peräseinäjoki.

N:o 990 Välke, joka on synt. 1909, pun. rautias, lyhyt läsi, herasilmä, vas. lautasessa päistärkarv. täplä ja o. e. j. vuoh. valk., 154 sm. kork., on hyväjalkanen ja lautasilta leveä ori, mutta rintakehä on suhteellisesti vähä pieni ja pää on raskas. Olisi luullut tämän oriin olevan nopeamman kävelyssä kuorman kanssa siihenkin nähden että se käveli vapaasti; se viipyi kuitenkin verrattain kauvan matkalla. Juoksukokeensa suoritti se ajassa 2.17.

N:o 992 Lehto, joka on syntynyt 1908 Lehtimäellä, tumman rautias ja päistärkarvoja otsassa ja ruumiissa, 148 sm. kork. Ori, jonka nimi ennen on ollut Oiva, on tyypiltään hauska ja selväpiirteinen, mutta heikko rakenteeltaan, jonka tähden sitä ei viime vuonna hyväksytty. Etujalk. asento on vähä hajavarpainen ja lannekohta pitkä; lautanen on vähä liiaksi kalteva mutta tyydyttävän leveä. Oriin omist. Toivo Taipale, Lehtimäki.

N:o 993 Virta, on synt. Virroilla v. 1909, rautias, vaaleat jouhet, 150 sm. kork. Ori on verrattain hauska muotonen ja suhteellinen rakenteeltaan. Sillä näytti olevan vielä kehityksen mahdollisuutta ja tulee silloin hauskaksi oriiksi. Omistajalle, maanv. Aleks. Yli-Patala, Virroilta, annettiin III palk.

II näyttelyluokkaan kuuluvista oriista ei tullut palkituiksi kuin kaksi, nimittäin:

N:o 773 Leija ja N:o 801 Leikkisäpoika, jotka kumpanenkin saivat III:n palk.:n. Oriit olivat kumpanenkin vähän ohuessa kunnossa, etenkin Leija, joka ei esiintynyt niin edukseen kuin ennen.. Tähän luokkaan ilmoitettu N:o 769 Härmän Jyry, joka on tukeva, vahva hevonen, osoittautui äksypäiseksi tai vikuriksi, ja N:o 845 Vilho, jolla on pitkä ja heikko lanne, näytti olevan haluton.

III näyttelyluokassa esiintyi ori Sopusointu verrattain suuren jälkeläisryhmän kanssa, jossa oli eri ikäisiä jälkeläisiä. Ryhmää ei voi kehua tasaiseksi, joskin useammat muistuttivat isäänsä. Eräät jälkeläisistä olivat kevytrakenteisia (lähentelevät loistohevosen mallia), hienosääriset ja ohuet pienenpuoleiset kaviot. Mutta löytyi toisia, jotka kyllä olivat kuivarakenteisia, mutta kuitenkin kylliksi tukevia ja muodoltaan hauskoja. Mainittakoon esim. 3 v:n ori Toimi, joka maanvilj. näyttelyssä sai II p:n, sekä tammat Nöyrä (synt. 1909) ja Iitas (synt. 1908), jotka saivat II palk:n. Viimeksi mainituilla on kuitenkin huomattavasti hyvät emät. Nöyrän emä on Tuimanpojantyttö N:o 397, joka myös palkittiin näyttelyssä II p:lla ja josta tässä esit. kuva. Iitas, josta tässä myös esitetään kuva, on kimi karvanen. Sen emä Tähti N:o 18 polveutuu isän puolelta Polkasta ja Tähen emä Pirjo polveutuu Björkmanin Putesta. Lautakunta päätti pitemmän keskustelun jälkeen antaa Sopusoinnulle II palk:n.

III palk:n samassa sarjassa saivat seuraavat oriit:
N:o 551 Eero, om. Kust. Yli-Sippola, Kauhva
N:o 198 Bols, om. Ylistaron Oriyhdistys, ja
N:o 210 Vikke, om. Jalasjärven Oriyhdistys.
Palkitsematta tässä sarjassa jäivät Kyrönpoika N:o 488 ja Eversti II N:o 489.

Paitsi edellämainittuja oli maanviljelysnäyttelyyn ilmoitettu useita vanhoja tuttuja, jotka eivät täyttäneet määrättyjä ehtoja voidakseen kilpailla valtion palkinnoista, mutta saivat maanvilj. näyttelyssä palkintoja.

Maanvilj. näyttelyyn tuodut 1 vuotiset varsat eivät olleet kiitettäviä. Suurimmat toiveet ansaitsi ehkä Sopusoinnun jälkeläinen Soinnutar. 2 ja etenkin 3 vuotisissa oriissa oli sitävastoin eräitä hauskoja varsoja, joista voidaan toivoa kelvollisia siitosoriita. Mainita ansaitsee 3 vuotisista: Hulivili (tässä kuvattu), joka sai I palk:n. Sen isä on juoksia Voiman jälkel. Vil N:o 735 ja emä on ent. r. o. Ukon pojan tytär. Polle II, Halu ja Toimi saivat kukin II palk:n.

Polle II on r. o. Polle N:o 444 siittämä; emä on kantak. tamma Vappu. Halun isä on Poika N:o 209 ja sen emä on kantak. tamma Pella, N:o 84, joka on Pekan tytär. Toimi taas on Sopusoinnun jälkeläinen, kuten edellä on mainittu.

Olin odottanut, että tässä näyttelyssä saisin nähdä oikein hyviä Pohjanmaan emätammoja joukolta, mutta siinä petyin. Sellaisia ei montakaan ollut. Huomiotani herätti kuitenkin edellämainittu tamma Pella N:o 84 (josta kuva), joka epäilemättä on etevä emätamma. Pella on jättänyt useita hyviä jälkeläisiä, eri oriiden astumana, ja siten osottanut vahvaa perinnöllisyyttä. Tässäkin näyttelyssä tulivat sen perilliset, 3 v. ori Halu ja 6 v:n tamma Tuttu palkituiksi. Nyt on Pellan selkä painunut ja tapaturman kautta on vasen takajalka saanut vian, mutta se ei estä tammaa, jolla on harvinaisen hyvä lautanen ja emätamman rakenne, ikä 12 vuotta, tekemästä vieläkin hyviä varoja omistajalleen, joka on maanv. A. Orhanen, Kurikka." (Axel Alfthan, Hevoshoitolehti 7/1913)
Hulivili
Hulivili
Iita
Iita
1711-EP
Pella
Pella
84-EP
Tuimanpojantyttö
Tuimanpojantyttö
397-EP

Kaikki kuvat (4 kpl)
HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
III
II
L3 III, 150 FIM
L3 III, 150 FIM
II
L2 ei palkittu
L2 ei palkittu
III
I
III
II
III
I
L2 III
L2 III
III
III
II
III
II  
II
III
III
L3 II, 200 FIM
II
II
II
III
III
III
L3 III, 150 FIM
L2 ei palkittu
III
III
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
III157.50 cm154.50 cmKantakirjaustiedot
III151.50 cm149.00 cmKantakirjaustiedot
III150.00 cm149.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu153.50 cm153.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu150.00 cm149.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu151.00 cm150.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu152.50 cm148.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu150.00 cm149.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu162.00 cm161.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu154.00 cm151.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu148.50 cm148.50 cmKantakirjaustiedot