Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Kuninkuusravit, kuninkaat, Viipuri 2.9.1938 - 4.9.1938
Suomen Ravirenkaan viime marraskuun kokouksessa päätettiin järjestää v. 1938 aikana kuninkuusajot. Neuvottelujen jälkeen yksimielisesti hyväksyttiin ajot toimeenpantavaksi ensi kerran Viipurissa. Tehtävä uskottiin Viipurissa toimivien hevosjärjestöjen, Etelä-Karjalan Hevosjalostusliiton, Viipurin läänin Hevosystäväinseuran ja Suomen Ravirenkaan hoitoon.

Viimeiset kuninkuusajot oli järjestänyt elok. 26 —27 p:nä 1933 Etelä- Pohjanmaan Hevosystäväinseura Seinäjoella, jossa F. Vanhatalon tamma Tomu kruunattiin Suomen ravikuninkaaksi neljännen kerran. Tiedettiin, ettei Tomu jo useamman vuoden radalta poissaolleena tulisi arvoaan puolustamaan. Tiedettiin myöskin, että kuninkuusmanttelia eivät satakuntalaiset tulisi hevillä luovuttamaan muille maakunnille. Olihan tilanomistaja Toivo Pohjalan ori, Lohdutus, koko syyskauden osoittanut olevansa muita varmempi nopeudessa ja kestävyydessä. Se oli sitäpaitsi valmis uusiin ennätyksiinkin.

Kilpailupäiviksi oli määrätty syysk. 2, 3 ja 4. Luonto oli jouduttanut maanviljelijöille kiireisen ajan, joten hevosten lukumäärä ei ollut niin suuri kuin Viipurissa tavallisesti on totuttu näkemään. Ilmoittautumisajan päätyttyä todettiin mukana olevan 48 valiohevosta. Nimiluettelo oli edustava, sillä olivathan mukana maamme eri puolilta parhaimmat, kuten Lohdutus, Kirrin-Kurri, Äly, Sirkka, Eri- Aaroni, Vesselin-Raiku, Koju, Husari, Jehun-Timo, Hekumaa-Kaisu, Viiri j.n.e. Näistä kuninkuutta tavoittamaan oli ilmoitettu Lohdutus, Kirrin- Kurri, Äly, Sirkka, Vesselin-Raiku ja Husari. Joukkoa olisivat vielä kaunistaneet sellaiset kuin Ihme, Vihu ja Säilä, jotka kaikki kuulemamme mukaan olivat jollain tavalla sairastelevia ja siis laillisen syyn takia jääneet pelistä pois. Nuori Eri-Aaroni taas oli jatkuvasti kilpaillut, ehken liiankin paljon, joten omistaja säästi sitä, eikä niinollen tullut vielä mukaan.

Ensimmäinen kilpailupäivä vaikeni aurinkoisena. Ilma oli lämmin ja tyyni, rata mainiossa kunnossa, sekä yleisöä ajoja seuraamassa arkisesta ja kiireisestä ajasta huolimatta 500 — 600 henkeä. Alkajaispäivä jo muodostui näin ollen sangen lupaavaksi. Kilpailu aloitettiin 3000 m. ennätysjuoksulla ja ensimmäiseksi pariksi kutsuttiin Lohdutus ja Kirrin-Kurri. Lohdutuksen uskottiin olevan omaa luokkaansa, eikä näin ollen valmistauduttu muuhun kuin toteamaan sen saavuttavan tai parantavan viikko takaperin juokseman oman ennätyksensä. Kumpikin ajaja valitsi pisimmän mahdollisen vauhdin, mikä kullekin sallittiin, eli 250 m. Molemmat hevoset alkoivat omalta puoleltaan, eikä rinnatusten, Lohdutus harvoin, harppovin askelin, Kirrin-Kurri taas matalin, nopein vedoin. Taistelu oli nyt alkanut ja vallan ankarasti, ensimmäisen kilometrin juoksi Lohdutus hivenen nopeammin kuin Kirrin- Kurri. Nyt alkoi korkeapaine jännittää ajajia eikä katsomokaan voinut olla ottamatta osaa tähän. Toisella kierroksella sattui Lohdutukselle pahanlainen laukka, joka sitä hidastutti huomattavasti, ja niin alkoi Kirrin- Kurri johtaa. Pohjala aavisti, vilkaistuaan radan vastakkaiselle puolelle, että ajossa ei olekkaan leikkimistä, ja nosti silmien kohdalla pitämät kätensä hieman korkeammalle ja kimeällä äänellä antoi ajokilleen kehoitusmerkkejä. Rosenqvist taas piti ohjia Kurrin lautasten päällä ja oli itse etunojaisessa kauniissa asennossa antamassa ohjeitaan tälle pikakiitäjälle. Kahden km. väliaika merkittiin Kirrin-Kurrilla 3.02,4 ja Lohdutuksella 3.04,8. Kirrin-Kurri oli juossut näinollen yllättävän suurenmoisesti. Viimeisellä kilometrillä Lohdutus saavutti Kurria vähän, mutta ensimmäisen kovalle ottaneen kilpailun oli Kirrin-Kurri voittanut, voittanut vielä Lohdutuksenkin sen omalla matkalla, 3000 m:llä. Ajat olivat juoksun mukaisia, Kirrin-Kurri sai 4.38,4 ja Lohdutus 4.40,1.

Seuraavana parina juoksivat Vesselin-Raiku ja Äly. Vesselin-Raiku ei ollut menotuulella. Se oli saanut haavoja suupieliinsä eikä uskaltanut nojata luottavasti ohjiin, vaan laukkaili. Juoksusta oli terä pois. Äly sensijaan tasaisella juoksullaan sai varsin kunnioitettavan ajan 4.57,4, Vesselin-Raiun saadessa vain 5.01,0. Kolmantena lähtivät Niemisen sisukas Sirkka ja Hyvämäen Husari. Sirkka sipsutti matkaosuutensa kauniisti, anastaen juoksussa 3:nnen tilan ajalla 4.53,5. Husari laukkaili, minkä takia sen juoksu hylättiin. Pisteet: Kirrin-Kurri 1, Lohdutus 2, Sirkka 3 ja Äly 4. .

..

Lauantaina syysk. 3 p. jatkuivat kuninkuusravit entistä loisteliaammin. Ilma oli edelleen lämmin, mutta tuuli oli jonkin verran haittana. Suomen sinivalkoiset liput tangoissaan läiskyttivät vapaana hulmuavia sivujaan. Yleisöä oli nyt saapunut jo kaksin verroin enemmän seuraamaan näitä korkeatasoisin juoksuja. Innostus raviurheilua kohtaan oli suuri. Järjestäjät olivat tehneet kaikkensa, mitä vallitsevissa olosuhteissa oli voitu. Valitettavana seikkana, mikä tuotti yleisölle harmia ja järjestäjille suurta haittaa, oli epäkunnossa oleva kovaääninen, joten kilpailujen kuulutus jo senkin takia kärsi. Tällaiset satunnaiset häiriöt ymmärtävä yleisö kuitenkin mieltään osoittamatta kärsi. Kilpailu aloitettiin nytkin täsmälleen klo 15. Kuninkuudesta kilpaili enää vain viisi hevosta, sillä Vesselin-Raiku oli keskeyttänyt eikä saapunut radallekaan. Tämän päivän kuninkuusmatka oli maili eli 1609 m. Tällä matkalla hevoset juoksivat yksitellen. Lohdutus alkoi. Edellisen päivän tulokset puhuivat paljon. Aavisteltiin, että Tomun viisi vuotta kestänyt ennätys olisi vaarassa. Pohjala samoinkuin Rosenqvistkin olivat hermostuneita. Lohdutus oli kumminkin nyt oikeassa vireessä ja pitkin, voimakkain askelin taittoi taivalta. Tästä olikin seurauksena uusi loistava Suomen ennätys, mikä aleni 2.24,6:5ta 2.23:een. Jännitys katsomossa yhä kasvoi, kun Kirrin-Kurria soitettiin lähtö paalulle. Olihan sekin valmiina astumaan kovaan kilpailuun. Saatuaan lähtömerkin haki Kurri askeleensa, asetti kuononsa tutunomaiseen etuviistoon asentoon ja lähti sieraimet suurina kuljettamaan ajajaansa niin, että kärryn aisat vauhdista värisivät. Ensimmäinen kilometri ei ollut aivan Lohdutuksen vauhtia, mutta oli kuitenkin hivenen alle 1.30. Loppumatka kiihtyi nopeudessa, mutta aikojen tarkistuksessa oli Kurrin tyydyttävä toiseen tilaan, vaikka aika tulikin alle Tomun entisen ennätyksen, eli 2.24,4. Kummasta näistä kiistakumppanista tulisi Suomen ravikuningas, ei kilpailu vielä antanut varmuutta. Ratkaisu jäi 2 km:n varaan seuraavaksi päiväksi. Pisteet hevosilla olivat tasan, 3 kummallakin, mutta ajassa Kirrin-Kurri johti vielä 0,3 sek. Kolmantena juoksi G. Broberg’in Äly Limingasta saaden ajakseen 2.36,2. Neljäntenä juossut Niemisen Sirkka saavutti ajan 2.32,7.

..

Raviurheilun suuri sunnuntai syykuun 4 p:nä vaikeni edelleen aurinkoisena. Kilpailujen oli määrä alkaa klo 13. N. tuntia ennen kilpailujen alkua virtasi raviradalle yleisöä mustanaan. Portilla syntyi suuri tungos. Tällaista kansainvaellusta ravikilpailuihin ei kukaan osannut odottaakaan. Kilpailujen alkua viivytettiin sen takia, että yleisö olisi kokonaisuudessaan päässyt näkemään ravikuninkaan kruunauksen. Yksi ennätys oli siis jo saavutettu Kelkkalan raviradalla ja se oli yleisöennätys.

Saavutetaanko vielä muita ennätyksiä ja rikkoutuuko Murron 2 km:n aika 3.00,0, joka on kestänyt 9 vuotta, tänä päivänä vai elääkö se 10 vuotiaaksi? 4 000:een nouseva kansanjoukko odotti jännittyneenä vastausta tähän kysymykseen. Kaikki oli kunnossa alkamista varten. Kovaäänislaitteetkin oli vaihdettu uusiin. Kilpailun aloittivat taaskin Lohdutus ja Kirrin-Kurri. Lohdutus yleisön ja Kirrin-Kurri vastakkaiselta puolelta. Odotettiin jännittyineinä. Vaikka totalisaattoriluukut olivat avoinna ensimmäistä tasoituslähtoä varten, ei kukaan ollut peliin halukas. Kohtalokas juoksu alkoi. Lohdutuksen lumivalkoinen, suuri harja hulmahteli kilpaa siniristilippujen kanssa ja Kirrin-Kurri heilautteli mennessään päätään pyytäen ohjasta. Rosenqvist tunsi vastustajan, eikä hillinnyt Kurria ajoissa ja olikin tässä seurauksena paha laukka aivan juoksun alussa. Ajaja uskoi saavansa hevosen talttumaan vauhtia pois ottamatta, mutta niin ei käynyt. Laukka tuli hyväksyttävään juoksuun liian pitkä; jo kaunis, toteutumista lähellä oleva unelma raviurheilun korkeimmasta kunniasta pirstoutui. Lohdutus juoksi sensijaan parastaan panematta matkan tasaisesti loppuun, mutta Murron ennätys säilyi. Ajaksi merkittiin 3.03,4. Laukasta tasaannuttuaan kiisi Kirrin-Kurri epätoivon vimmalla eteenpäin ja vauhti oli todella kova. Laukka hidastutti Kurria ainakin 10—11 sek. puolikkaan ajoista laskien ja sai hevonen vieläkin ajakseen 3.10,2. Yhteisymmärryksessä olivat Pohjala ja Lohdutus taistelleet tuon kunniakkaan ravikuninkuuden, mikä oli täysin ansaittu.

Siksipä yleisön osoittamasta suosiosta ei tahtonut tulla loppuu. Erikoisesti mieliinpainuvan ja mieltä liikuttavan näyn juoksun päättymiselle antoi se, kun järjestävien seurojen puheenjohtaja Fr. Buttenhoff paljastetuin päin asetti suuren laakerilehväseppeleen Toivo Pohjalan hartioille, lausuen tunnustuksenomaisen onnittelun tälle monivuotiselle kilpakumppanilleen. Lehvistä otti Lohdutuskin osansa. Seppele hartioillaan ajoi Pohjala kunniakierroksensa yleisön hurraahuutojen kaikuessa. Kuninkuus oli ratkennut. Jäljellä olevat hevoset taistelivat nyt kunniakkaasta toisesta tilasta, mikä Kirrin-Kurrin juoksun hylkäämisen vuoksi jäi vapaaksi. Seuraavina juoksivat Sirkka ja Äly. Pieni Sirkka ratkaisi juoksun edukseen, saaden itselleen loistoennätyksen 3.11,1. Älyn ajaksi tuli 3.14,4.

...

Kolmipäiväiset kuninkuusravit päättyivät järjestäjillekin yli odotusten. Tuhatlukuinen yleisö poistui radalta myös näkemäänsä tyytyväisenä. Tilaisuudessa voi jokainen läsnäolija todeta, että raviurheilulla on syvälle levinneet juuret Suomen kansaan ja etenkin karjalaiseen väestöön, sen kaikissa kansankerroksissa. Näitäkin kilpailuja jännittynein mielin seurasi korkea-arvoisista virkamiehistä työmieheen, kaupunkilaisyleisöstä maalaisväestöön kuuluva kansanaines aivan kuin jännittävää filminauhaa. Suuren yleisön myötätunto on edelleenkin raviurheilun suurena tukena kaikkialla maassamme. Siitä johtuen onkin raviurheilu tämän syksyajokauden aikana saanut elää valtavaa nousukauttaan." (M. P:nen, Hevostalous 9/1938)
Äly
Äly
3152
Lohdutus
Lohdutus
yh 232 Valio
Sirkka
Sirkka
kilp. 1557

Kaikki kuvat (3 kpl)

Tulokset

SijaHevonenOhjastaja 
1.Toivo Pohjala10.06,5
2.Väinö Nieminen10.37,3
3.Gösta Broberg10.47,1

Kilpailun kunniataulukko

VuosiPaikkakuntaVoittajaOhjastaja 1. palkintoKuvia
TamperePeikko 649
Vihtori Seppälä10.152 000 mk
LahtiHuovi 1719
Evert Järvinen10.28,6 1 kpl
LahtiReippaan-Liisu 1730-SÖ
Kyösti Massinen10.21,2 
LahtiMurto 2306 A
Kauko Eestilä10.30,0 
LahtiKirri 1674
Viljam Mattila10.24,2 1 kpl
LahtiPamun-Humu yh 14
Fritz Buttenhoff10.29,6 
LahtiMurto 2306 A
Kauko Eestilä10.32,2 
LahtiTomu yh 745
Frans Vahatalo10.25,4 
HelsinkiTomu yh 745
Frans Vahatalo10.18,6 
TampereTomu yh 745
Frans Vahatalo10.32,2 
SeinäjokiTomu yh 745
Frans Vahatalo10.06,5 
ViipuriLohdutus yh 232 Valio
Toivo Pohjala10.06,53 kpl
TurkuLohdutus yh 232 Valio
Toivo Pohjala10.04,5 3 kpl
SeinäjokiEri-Aaroni 3423 Valio
Arvi Räikkönen10.02,4 1 kpl
TampereValokas
Oiva Laine10.06,4 2 kpl
LahtiEri yh 664
Matti Liikkanen10.18,1 2 kpl
HelsinkiEri-Vili 4057 P
Jalmari Haaja10.06,0 1 kpl
JoensuuEri-Vili 4057 P
Jalmari Haaja10.19,4 3 kpl
TurkuAkapeetus yh 750
Jukka Perttula9.59,6 1 kpl
PoriAkapeetus yh 750
Jukka Perttula9.56,3 1 kpl
SeinäjokiAkapeetus yh 750
Jukka Perttula9.52,32 kpl
KouvolaAmor yh 902
Bertel Hakalax10.15,4 
TampereAmor yh 902
Bertel Hakalax9.57,2 1 kpl
OuluErkko yh 1036
Olof Westerlund9.46,2 4 kpl
LappeenrantaErkko yh 1036
Olof Westerlund9.39,5 
RiihimäkiSuhina 18767
Antti Hämylä9.57,9 6 kpl
KokkolaErkko yh 1036
Olof Westerlund10.07,54 kpl
LahtiEro-Lohko yh 1160 Valio
Kaarlo Partanen10.05,3 
KuopioEro-Lohko yh 1160 Valio
Kaarlo Partanen9.41,1 
HelsinkiEro-Lohko yh 1160 Valio
Kaarlo Partanen9.38,2 1 kpl
VaasaEro-Lohko yh 1160 Valio
Kaarlo Partanen9.41,2 
JyväskyläIhme-Toti yh 1138 A
Asko Vertanen10.19,5 
TurkuEri-Poikka 6509
Lauri Kontio9.56,6 1 kpl
KouvolaAskare 6186 Pj
Viljo Keskinen9.47,5 2 kpl
SeinäjokiPuhemies 6572 Valio
Allan Korpi10.07,62 kpl
PoriRiuska 5820
Adam Arponen9.45,7 1 kpl
KuopioUusi-Veto 6862 Pj
Martti Isosalo9.54,3 
ForssaUusi-Veto 6862 Pj
Martti Isosalo9.45,1
OuluForte Jo 55
Ville Pernaa9.48,0 2 kpl
HelsinkiForte Jo 55
Ville Pernaa9.52,1 
VaasaAlo-Valo 1219-77JP
Veikko Suikki9.57,1 
PoriAlo-Valo 1219-77JP
Veikko Suikki9.55,1 
KouvolaVieteri 407-71TJ Vj
Kaarlo Partanen9.53,2 
LahtiVieteri 407-71TJ Vj
Kaarlo Partanen9.48,4 
SeinäjokiEri-Teräs 154-71J
Antti Hannula9.31,6 2 kpl
JyväskyläVieteri 407-71TJ Vj
Kaarlo Partanen9.44,2 3 kpl
LappeenrantaVieteri 407-71TJ Vj
Kaarlo Partanen9.31,7 
TampereVieteri 407-71TJ Vj
Kaarlo Partanen9.44,66 kpl
MikkeliVekseli 324-74J P
Pentti Savolainen9.24,6 
PoriVekseli 324-74J P
Pentti Savolainen9.47,7 
OuluVekseli 324-74J P
Pentti Savolainen9.25,7 
KuopioVekseli 324-74J P
Pentti Savolainen9.22,7 1 kpl
TurkuVireeni 2357-75J
Allan Korpi9.21,8 7 kpl
JoensuuVekseli 324-74J P
Pentti Savolainen9.34,7 
KaustinenVireeni 2357-75J
Allan Korpi9.45,5 1 kpl
TornioVireeni 2357-75J
Ilkka Korpi9.47,0 
LahtiVekke 2259-77J
Reijo Borgström10.03,2 
ForssaPatrik 1362-82J
Risto Lanki9.46,0 
SeinäjokiPatrik 1362-82J
Risto Lanki9.39,7 
KouvolaPatrik 1362-82J
Risto Lanki9.38,4 
Jyväskylä Patrik 1362-82J
Risto Lanki9.45,2 1 kpl
HelsinkiPonseri 1926-82J
Anssi Niininen9.42,0 1 kpl
LappeenrantaPette 2966-84JR
Harri Koivunen9.57,1 
OuluPette 2966-84JR
Harri Koivunen9.46,12 kpl
TampereRikhart 1979-87J
Pekka Vilpponen9.38,7
MikkeliViesker 1228-89J Valio
Kaarlo Ahokas9.40,8 
YlivieskaViesker 1228-89J Valio
Kaarlo Ahokas9.53,8 
KuopioViesker 1228-89J Valio
Kaarlo Ahokas9.35,69 kpl
PoriViesker 1228-89J Valio
Kaarlo Ahokas9.36,5 
JoensuuViesker 1228-89J Valio
Kaarlo Ahokas9.36,0
TurkuSanteri Dahlia 2165-94J
Jukka-Pekka Kauhanen9.35,36 kpl
KaustinenSanteri Dahlia 2165-94J
Jukka-Pekka Kauhanen9.41,71 kpl
LahtiApassi 2082-95J Valio
Markku Nurmi9.43,43 kpl
RovaniemiApassi 2082-95J Valio
Markku Nurmi9.31,31 kpl
SeinäjokiSanteri Dahlia 2165-94J
Jukka-Pekka Kauhanen9.38,03 kpl
ForssaSaran Salama 1914-96J
Tapio Perttunen9.35,91 kpl
KouvolaSaran Salama 1914-96J
Tapio Perttunen9.29,32 kpl
JyväskyläSaran Salama 1914-96J
Tapio Perttunen9.27,23 kpl
LappeenrantaPatrikin Muisto 1292-98J
Jouko Tarvainen9.39,5
OuluA.T. Eko 1057-01J
Eero Hakkarainen9.36,23 kpl
TampereVillihotti 1897-02J
Ari Moilanen9.33,926 kpl
MikkeliErikasson 1751-99J
Harri Koivunen9.32,227 kpl
KuopioErikasson 1751-99J
Harri Koivunen9.34,536 kpl
PoriKöppinen 1187-03J
Ari Moilanen9.28,121 kpl
JoensuuJokivarren Kunkku 1973-08J
Jorma Kontio9.26,625 kpl
TurkuVitter 246001S00101201
Mika Forss9.34,710 kpl
HelsinkiKöppinen 1187-03J
Ari Moilanen9.22,012 kpl
RovaniemiCostello 246001S00091817
Risto Tupamäki9.23,3
LahtiTähen Toivomus 246001S00111313
Henri Bollström9.32,632 kpl
SeinäjokiEvartti 246001S00112213
Santtu Raitala9.25.516 kpl
SeinäjokiEvartti 246001S00112213
Santtu Raitala9.25,01 kpl
ForssaEvartti 246001S00112213
Santtu Raitala9.17,514 kpl