Hevoset-messut 6.-7.4.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Maataloushallituksen kotieläinosasto, Helsinki 20.12.1965
"Viime joulukuun 20. päivänä suoritetussa oriitten jälkeläisarvostelussa, jossa 15 oriitta palkittiin 3. luokassa, sovellettiin käytäntöön ensimmäisen kerran vuosi sitten vahvistettua jalostusohjesääntöä. Jälkeläisarvostelun suorittamisessakin ohjesääntö poikkeaa jonkin verran aikaisemmin käytetystä menetelmästä. Vaatimukset ovat osittain muuttuneet jälkeläisten lukuun ja laatuun nähden. Mitä määrään tulee, voi valiopalkinto tulla kysymykseen, jos vähintään 50 jälkeläistä on hyväksytty kantakirjaan. Samalla palkinnolla ori voidaan palkita enintään kolme kertaa. Saadakseen toisen kerran valiopalkinnon, tulee oriilla olla vähintään 75 kantakirjajälkeläistä ja kolmannen kerran väihtään 100 jälkeläistä. Muita palkintoja voidaan antaa samalla jälkeläisten luvulla kuin aikaisemmin.

Tärkein muutos valiopalkintoon oikeuttavissa vaatimuksissa koskee kuitenkin jälkeläisten laatua. Periaatteena on, että valiopalkinnolla palkittavalla oriilla tulee olla yleensä keskitasoa parempia jälkeläisiä. Keskitasolla tarkoitetaan koko maassa kantakirjaan tarjottujen oriitten ja tammojen tulosten keskitasoa kahden palkitsemista edeltäneen vuoden aikana. Työhevosoriilla kiinnitetään päähuomio jälkeläisten vetokykyyn ja juoksijaoriilla juoksunopeuteen. Aikaisemmin oli valiopalkinnon saamisen edellytyksenä määrätty prosenttiluku hyviä suorituksia kussakin kokeessa, tätä alimmaisvaatimusta ei uudessa ohjesäännössä ole. Valio-oriilta vaadittava tiinehtämisprosentti on myös korkeampi kuin edellisinä vuosina ja on vähimmäisvaatimuksena nyt keskimäärin kaikilta vuosilta 45 %.

Valiopalkinnolla palkittiin 1965 kaksi oritta, Primaus yh 950 Valio ja Eri-Hovi 5469 Valio. Primaus sai valiopalkinnon kolmannen kerran ja Eri-Hovi toisen kerran.

Jo tämä ensimmäinen uuden ohjesäännön mukaan suoritettu jälkeläisarvostelu osoittaa, että valiopalkinnon oriin jälkeläisten laatuvaatimus on huomattavan korkea, kun vaaditaan, että niiden tulee olla koko maan keskitasoa parempia. Vaatimusten täyttäminen edellyttää sekä huolellista jalostusvalintaa että kantakirjaan tarjottavien hevosten huolellista valmennusta." (Hevostalous 2/1966)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
L3 I, 150 FIM
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
L3 ValioKantakirjaustiedot
L3 ValioKantakirjaustiedot
L3 ValioKantakirjaustiedot