Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Hevospäivät, Hämeenlinna 19.2.1906 - 22.2.1906
"Hämeenlinnan kaupungin kilpa-ajoilla on vanhastaan hyvä maine, niin että sinne mielellään hevosmiehet saapuvat pitkienkin matkojen päästä. Varsinkin tänä vuonna, jolloin oli, paitsi valtion orinäyttely ja kilpa-ajot, Hämeenläänin hevosystäväin seuran toimeenpanema erikoisnäyttely Kuopion maanviljelysnäyttelyä varten sekä koko maata käsittävät yksityiskilpa-ajot.

Maanantaina 19 p. helmikuuta alkoivat "juhlat" valtion orinäyttelyllä teatterin pihamaalla, jossa oli kaikkiaan 45 oritta näytteillä.

Samana päivänä pidettiin Hämeensaaren alueella Kuopion näyttelyä varten orinäyttely, jossa oli valittava ehdokkaita edustamaan Hämeen hevosrotua Kuopion suuressa maanviljelysnäyttelyssä tulevana kesänä. Siinä oli 29 oritta näytteillä.

Keskiviikkona toimitettiin sitten valtion kilpa-ajot. Niihin oli hyväksytty 33 hevosta; nuorten hevosten luokasta 9 ja vanhempien 24.

Rata oli kuten aina Hämeenlinnassa erinomaisessa kunnossa ja ilma mitä parhain.

Nuorista hevosista saivat palkintoja:
1 palk. W. Ylitalon Rengosta, tamma Tuima ennätys 5.37
2 palk. Alf Kuurin, Noormarkusta, ori Willi, ennätys 5,54
3 palk. K. A. Vibergin, Turusta, ori Hilpuri ennätys 5,59

Erityistä huomiota herätti I p. saaja Rengon tamma Tuima. Sitä ajoi ensinnäkin omistajan poika, nuori 16 vuotias Väinö Ylitalo. Nuoren hevosmiehen ensimmäisiä tehtäviä ajaessaan radalle oli, katsojajoukon suureksi huviksi, viskata saappaat pois ja sukkasilla kiivetä sulkille. Ajateltiin hymyillen: mitähän tuokin? Mutta pian muuttuivat mielet ja hämmästyksellä ihailtiin nuoren salomaan urheilijan harvinaisen kaunista ajoa. Totisen näköisenä, pää kallellaan ja toinen silmä suljettuna, äänetönnä ja käsiään vähääkään liikahtamatta ajaa hän huimaavaa vauhtia kierros kierroksen perästä. Tuima juoksee tasaisesti ja kauniisti ilman vähääkään laukkaa. Näkyvät tuntevan toisensa nuo kaksi. Ja kun sitte vilkkaat hurraa-huudot ilmoittavat että tulos oli hyvä - takamaan nopsakavio on lyönyt kaikki muut kilapiliat - oli hän, aito Hämäläisen tavoin, yhtä totisen näköinen. Tuima on muuten "hyväluinen" suhteellinen hevonen, jolla on kaunis ja pitkä lautanen, vaikka oli huononpuolisessa kunnossa lihan puolesta. Pienuus vaan tahtoo vaivata - oli kilpailijoista pienin hevonen - 148 cm korkea. "Voittaahan jäniskin hevosen", sanoi muuan luultavasti kateellinen ukko, "tuollaista otusta ei pitäisi päästää muuanne kuin metsäpoluille"! Tamma myytiin heti kilpa-ajon jälkeen 1 400 markasta. Kiitettävästi juoksivat myöskin Villi ja Hilpuri.

Vanhemmista hevosista saivat parhaat tulokset:
ori Eino Vakaa, omist. Fr. Buttenhoff, Viipuri I palk. en. 539
ori Ito, omist. I. Kuffschinoff, Loimaa, II palk. en. 5,41
tamma Tyttö, omist. I. Mäkinen, Pori, III palk. en. 5,52½
tamma Beda, omist. M. Sainio, Kirvus IV palk. en. 5,55½
ori Jeppe Eolson, omist. K. A. Nyberg, Turku V palk. en. 5,56½
tamma Elna, omist. V. Rimminen, Orimattila en. 5,57½

Alle 6 min. juoksi vielä P. Jalkasen, Rautalammilta, ori Weikko, en. 5,58, joka sai diploomin.

Diploomin saivat vielä: H. Hedmanin, Viipurista Piili (6,02), Kyanderin, Mäntyharjulta, tamma Lento (3,02), A. Lepän, Mäntyharjulta, tamma Innon Kaiku (6,04), E. Ration, Padasjoelta, ori Veikko (6,07½), H. Tuholan, Kangasalalta, tamma Piiu (6,09), K. Honkasen, Heinolasta, tamma Lintu (6,10) sekä 6 hevosta joiden ennätys oli päälle 6,10.

Seurasi sitten torstaina 22 p. helmik. "kilpailumarkkinain" viimeinen näytös - Hämeenläänin Hevosystäväin seuran yksityiset kilpa-ajot.

Niihin oli ilmoittautunut 26 hevosta. Kaunis sää oli jonkun verran huonontunut, ja tuuli sekä lumisade tekivät haittaa kilpailijoille.

Mitä exteriööriin tulee oli hevosten joukossa monta varsin kaunista. Erittäin mainittakoon suhteellinen ja kaunispiirteinen Jeppe Eolson, joka kilpailujen jälkeen joutui Buttenhoffin omaksi. Siro Eino Vakaa, pulska ja hyvin hoidettu; ajuri Blomin Helsingistä Pujo, hieno ja virkeä; Rimmiisen Elna y. m.

Palkintoja saivat 2:sta kierroksesta:
I palk. P. Jalkasen, Rautalammilta, ori Veikko, enn. 5,54½
II palk. H. Hedmannin, Viipurista, ori Piili, enn. 3,55
III palk. A. Rantalan, Vilppulasta, tamma Vappu enn. 3,57
IV palk. P. Kandelbergin, Oulusta, tamma Pake, enn. 3,56½
V palk. F. Polviander, Tampereelta, ori Koitos, enn. 4,02½
VI palk. J. Simolan, Urjalasta, ori Pake, enn. 4,06"
(Suomen Urheilulehti 3/1906)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
VIvaltion orinäyttely, 25 mk
ylempi palkintoorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
Ivaltion orinäyttely, 150 mk
ei palkittuvaltion orinäyttely
IIorinäyttely Kuopion näyttelyä varten, nuorempien hevosten sarja
Iorinäyttely Kuopion näyttelyä varten, nuorempien hevosten sarja
IIIvaltion orinäyttely, 100 mk
IVorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
Iorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
IIorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
IVvaltion orinäyttely, 50 mk
Vorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
IIIorinäyttely Kuopion näyttelyä varten
Vvaltion orinäyttely, 25 mk
Iorinäyttely Kuopion näyttelyä varten