Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Keski-Karjalan Hevosystäväseuran hevosnäyttely, Joensuu 10.6.1904 - 11.6.1904
"Keski-Karjalan Hevosystäväseuran hevosnäyttely Joensuussa oli tänä vuonna kesäkuun 10 ja 11 p:nä seuran vastavalmistuneen kilpa-ajoradan kentällä. Hevoset olivat jaetut 8:aan luokkaan: 4-vuotiaat ja vanhemmat oriit, 3-vuotiaat oriit ja 3-vuotiaat tammat, emätammat varsoineen ja emätammat ilman varsoja, 2-vuotiaat eri luokkaan kumpikin sukupuoli sekä 1-vuotiaat samaan ryhmään oriit ja tammat. Maitovasroja lukuunottamatta oli kaikkiaan 157 hevosta näytteille tuotu. Siitä näkee jo miten suuri harrastus karjalaisilla yleensä on hevosensa kasvatukseen ja sen kehittämiseen." (Suomen Urheilulehti 5/1904)

"Näyttelyjä varten oli seuralla v. 1904 käytettävänä valtion vuotuisesti myöntämät palkintorahat sekä Pohjois-Karjalan maanviljelysseuran myöntämät apurahat, joita mainittu seura tällä kertaa oli antanut runsaammin kuin koskaan ennen eli 1 000 markkaa. Entisen tavan mukaan päätettiin tänäkin vuonna toimeenpanna näyttelyjä neljässä paikassa, nimittäin tavalliset pienet näyttelyt kolmessa ruununoripiirissä ja suuremmat näyttelyt Joensuussa.

Seuran johtokunta olisi mielellään asettanut näyttelyn Joensuussa jonkun viikon myöhemmäksi, koska kesän tulo näytti pitkistyvän. Mutta kun nuorisoseurain kokous ja kesäjuhlat oli määrätty pidettäväksi Nurmeksessa 17 p. kesäkuuta ja seuraavalla viikolla oli juhannus, niin täytyi näyttely pitää aikakaisemmin, niin ettei kesätyöt taas tulisi häirityiksi. Suotta sitä kiirettä kumminkin pidettiin: kylmät ilmat vaan jatkuivat, niin että kevättyöt eivät olleet lopussa näyttelyn aikana, eikä heinäntekoon päästy ennenkuin heinäkuun puolivälissä. Otaksuttavaa oli näin olle, ettei näyttelyyn tulisi niin runsaasti hevosia, kuin muutoin olisi voinut toivoa. Monella oli näet kevättyöt vielä kesken niin etteivät malttaneet matkalle lähteä, toisilla hevosetkin sen johdosta laihana, niin että niitä olisi ollut ikävä tuoda näyttelyyn.

Kun niinu sein on ollut kysymystä hevostyypistä ja siitossuunnasta ja joku kerta julkistestikin moitittu Joensuun ympäristöä siitä, ettei täällä muka työskenneltäisi oikealla tavalla Suomen hevosrodun parantamiseksi, oli johtokunta päättänyt kutsua muualta Hippos-yhdistysten ja Hevosystävä-seurojen johtavia henkilöitä palkintotuomareiksi tähän näyttelyyn. Tällainen arvostelu tulisi tietysti olemaan suuresta merkityksestä paikkakuntalaisille ja paikallisen seuran johtaville miehille, kun siten saataisiin tietää muukalaisten arvostelu, joka osottaisi josko täällä seurattu suunta sanottavasti eroaisi siitä mitä muualla on asetettu päämaaliksi, sekä josko täällä arvossa pidetyt hevoset vastaavat vaatimuksia muilla seuduilla.

Tämä aate onnistuikin odottamattomasti, sillä niin hyvin Uudenmaan ja Savon Hippos-yhdistysten puheenjohtajat kuin hevosystäväinseurojen johtokunnan jäseniä Uudeltamaalta, Kuopiosta, Wiipurista ja Sortavalasta osoittivat niin suurta asianharrastusta, että matkustivat Joensuuhun saakka ja ottivat vaivaloisen ja vähäkiitollisen tehtävän osakseen. Täten onnistuikin muodostaa kolme kolmemiehistä palkintotuomariryhmää, joissa kussakin oli vain yksi paikkakuntalainen mukana.

Palkintolautakuntien tuloksiin nähden voivat paikalliset toimimiehet olla tyytyväisiä toimintatapaansa, sillä Pohjois-Karjalan Hipposyhdistyksen kumpikin siitosori tuli saamaan korkeimmat palkinnot ja useimmat ennenkin täällä palkitut hevoset ja niiden jälkeläiset tulivat nytkin palkituiksi.

Näyttelyssä olivat hevoset jaetut allamainittuihin luokkiin, joihin oli tuotu seuraavat määrät hevosia:
I. Neljävuotisia ja vanhempia oriita 16 kpl
II. Kolmevuotisia oriita 23 kpl
III. Emätammoja varsoineen 21 kpl
IV. Täysi-ikäisiä tammoja ilman varsaa 16 kpl
V. Kolmevuotisia tammoja 5 kpl
VI. Kaksivuotisia tammoja 21 kpl
VII. Kaksivuotisia oriita 24 kpl
VIII. Vuotuisia varsoja 31 kpl
Kaikkiaan oli näyttelyssä siis 150 hevosta.

Tässä näyttelyssä koetettiin ensi kertaa käyttää meillä uutta— vaikka muualla, esim. Tanskassa, kyllä käytettyä — tapaa vanhempien oriiden arvostelemisessa. Näyttelyjen toimeenpanijat pitivät nimittäin turhana ja vähemmän asiallisena — niinkuin se itse teossa onkin — että vanhemmat oriit, jotka edellisissä näyttelyissä olivat tulleet palkituiksi, saisivat kilpailla ennen palkitsemattomain kanssa ja uudestaan kilpailla keskenään ujkomuotonsa puolesta. Sentähden oli järjestetty niin, että ennen palkitut oriit eivät kilpailleet ennen palkitsemattomain kanssa eivätkä ylimalkaan ulkomuotonsa puolesta ollenkaan, vaan ainoastaan näyttelyssä olevien jälkeläistensä kautta. Ori itse tarkastettiin vain siihen nähden, josko se oli täydellisesti käyttökunnassa siitoseläimenä, mutta oriiden järkeläiset tulivat ratkaisemaan niiden kesken palkinnoista.

Täten tulivat tunnetut oriit Riemu, Eol ja Woima II kilpailemaan keskenään siitosoriarvostaan. Kilpailu ei kumminkaan ollut tasainen. Eolilla oli nimittäin ainoastaan vuotuisia perillisiä näyttelyssä, Riemulla taas vaan eräitä kaksivuotisia, kun sitävastoin Woima ll:n jälkeläisiä oli yksi-, kaksi- ja kolmevuotisia vieläpä yksi neljä vuotinenkin, jonka Woima siis oli siittänyt kaksivuotisena tahi kolmannella ikävuodella ollessaan. Palkintotuomareilla oli siis vaikea tehtävä ja vasta pitemmän keskustelun jälestä ratkaistunkin asia äänestyksellä. Sen mukaan asetettiin Woima II ensi sijalle, Riemu toiselle ja Eol kolmannelle sijalle.

Erittäin hauska oli nähdä näiden kilpa-radalta tunnettujen hevosten perillisiä yhtaikaa ryhmissä näyttelykentällä. Kuten isät, niin jälkeläisetkin erosivat toisistaan rakenteeltaan. Useat Eolin varsat näyttivät nyt jo isänsä heikommat puolet, verrattain pitkän selän ja rakenteeltaan heikot etujalat. Sitäpaitsi näytti monella varsalla olevan suppea rinta — isänisältä peritty ominaisuus. Mutta oli niistä jotkut miellyttäviäkin, jota osoittanee sekin, että ensimäinen sekä toinen ja kuudes palkinto vuotuisten varsojen luokassa lankesi Eolin jälkeläisille, joita näyttelyssä olikin 12 kpl, eli siis enemmän kun kolmasosa koko luokasta. I palkinnon sai niistä ori varsa Huijari. Riemun jälkeläisiä oli 5, mutta eivät nämäkään osottaneet toivottua yhtäläisyyttä, niin että komeata isää olisi niistä tuntenut. Ainoastaan kaksi niistä tuli saamaan mainekirjan. Voima II:n jälkeläiset osoittivat oriilla olevan hyvän perinnöllisyyskyvyn. Jälkeläiset olivat samaan malliin rakenteeltaan sekä karvaltaan; ne olivat lyhytjalkaset ja vahvalekoiset kuten isäkin. Kumminkin voidaan niitä moittia siitä, että ne kooltaan ovat pienenlaisia, sekä että takajalkojen sivuasento usealla on enemmän tai vähemmän vääräkinttuinen. Tuosta viasta huolimatta voi toivoa, että Voima II tulee vaikuttamaan hyödyllisesti paikkakunnalla, koska kaikki sen jälkeläiset ovat perineet hyvän rintakehän, vahvan selän sekä vankat lihakset...

..Kaikkiaan jaettiin näyttelyssä 34 palkintoa, 3 arvoesinettä ja 22 kunniakirjaa, jatapaitsi vuotuisista varsoista annettiin kymmenkunta 'säilytyskehoitusta'. Lhäes puolet näyttelyyn tuoduista hevosista ja varsosita katsottiin siis tunnuslauseen arvoisiksi.

Täysi-ikäisist hevosista olivat useammat kooltaan 148-154 cm välillä. Löytyi kumminkin joku vaan 145 cm korkea, samoin kuin eräitä vähäsen suurempiakin oli saapuvilla. Ylimalkaan olivat hevoset tyydyttävässä kunnossa, erittäinkin varsat, jotka kooltaankin olivat tyydyttävät.

Hevosystäväin seuran uusi näyttelykenttä oli nyt kokonaisuudessaan tasoitettu ja kilparatakin ajettavassa kunnossa, vaikka vielä suuremmaksi osaksi liian pehmyt. Näyttelytilaisuus oli siis tavallaan tämän suuritöisen ja verrattain kalliin laitoksen vihkiäisjuhla. Sen johdosta toimeenpantiinkin näyttelyn jäljestä pienet kilpa-ajot uudella radalla, vaikkeivat hevosetkaan olleet kilpailuun valmistetut. Tulokset olivat, radan pehmeyteen nähden, aivan tyydyttäviä. Samanikäiset nuoret hevoset kilpailivat keskenään ja vanhemmat siitosoriit keskenään. Nämä viimeksi mainitut juoksivat 2 km, saavuttaen: Eol 1. km. 1.45 ja toinen 1.47,5, yhteensä 3.22,5 ennätyksen. Voima II oli 1. km 1.56,5 ja toinen 2.02,5, yhteensä siis 3.59.

Ohjelmassa oli myöskin kilpailu hevosten esittämisessä, vaan ei yhtäkään ilmoittautunut."

(Maamies n:o 21/1904)

Perho
Perho
(Neiglickin, Rääkkylä)
Perho
Perho
510-PK
Sirkka
Sirkka
8-PK
Tähti
Tähti
(Lukkarisen, Kontiolahti)
Vankka
Vankka
338
Voima II
Voima II
7

Kaikki kuvat (6 kpl)
HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
kunniakirja1-vuotiaat
"Olisi oikeastan ollut saapa II palkinnon, vaan ollen vieraalta paikkakunnalta sai vaan kunniakirjan"
kunniakirja4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
III, 5 FIM2-vuotiaat oriit
V, 5 FIM3-vuotiaat oriit
kunniakirja2-vuotiaat oriit
III, 10 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
IIIkunniapalkinto näyttelyssä olleiden jälkeläisten mukaan
kunniakirja2-vuotiaat oriit
III, 15 FIM1-vuotiaat
I, 25 FIM1-vuotiaat
I, 20 FIM151.0 cm4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
kunniakirja4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
III, 10 FIM3-vuotiaat oriit
kunniakirja4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
I, 25 FIM3-vuotiaat oriit
II, 15 FIM3-vuotiaat tammat
kunniakirja2-vuotiaat tammat
II, 10 FIM2-vuotiaat tammat
kunniakirja2-vuotiaat tammat
IV, 20 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat varsalliset tammat
VI, 5 FIM3-vuotiaat oriit
kunniakirja2-vuotiaat tammat
kunniakirja3-vuotiaat oriit
I, 25 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
IV, 5 FIM2-vuotiaat oriit
IV, 5 FIM2-vuotiaat tammat
V, 10 FIM1-vuotiaat
I, 50 FIM152.0 cm4-vuotiaat ja vanhemmat varsalliset tammat
II4-vuotiaat ja vanhemmat varsattomat tammat
kp2-vuotiaat tammat
III, 10 FIM3-vuotiaat tammat
III, 5 FIM2-vuotiaat tammat
II, 40 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat varsalliset tammat
II, 10 FIM142.0 cm2-vuotiaat oriit
III, 30 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat varsalliset tammat
VI, 10 FIM1-vuotiaat
kunniakirja3-vuotiaat oriit
kunniakirja1-vuotiaat
kunniakirja3-vuotiaat oriit
kunniakirja1-vuotiaat
I, 20 FIM2-vuotiaat tammat
IIkunniapalkinto näyttelyssä olleiden jälkeläisten mukaan
kunniakirja2-vuotiaat oriit
II, 20 FIM1-vuotiaat
kunniakirja4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
I151.0 cm4-vuotiaat ja vanhemmat varsattomat tammat
Rinnanympärys 182 cm. Juoksi näyttelyn jälkeen uudella pehmythiekkaisella radalla 1 km 2.13.
kunniakirja1-vuotiaat
I, 20 FIM3-vuotiaat tammat
I, 20 FIM2-vuotiaat oriit
kunniakirja1-vuotiaat
kunniakirja1-vuotiaat
kunniakirja2-vuotiaat oriit
kunniakirja2-vuotiaat oriit
kunniakirja148.0 cm3-vuotiaat oriit
IV, 10 FIM3-vuotiaat oriit
II, 20 FIM156.5 cm3-vuotiaat oriit
"Todellakin vankka. Ei voi kieltää, ettei ori ole vähäsen sapelijalka, muuten se olisikin harvinaisimpia näinkin suureksi." Rinnanympärys 186 cm, syvyys 70 cm.
IV, 15 FIM1-vuotiaat
IV, 5 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
kunniakirja1-vuotiaat
kunniakirja1-vuotiaat
Ikunniapalkinto näyttelyssä olleiden jälkeläisten mukaan