Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Orinäyttely, Sortavala 12.5.1914
"Kantakirjanäyttelyssä Sortavalassa 12 toukok. ilmoitettiin hevosia seuraava määrä: Kantakirjaan otettavaksi 12 oritta, luokkaan II ainoastaan 1 ori ja luokkaan III 3 oritta.

Kantakirjaan hyväksyttiin seuraavat:

N:o 1109 Hipon-Hyvä. Synt. 1910, punarautias, 150 sm. kork. Isä: Hippos 124, emä: Vappu, I. K. L. N:o 117, joka on ent. ruun. oriin Hyvän jälkeläinen. Ori on hauska tyypiltään ja suhteellinen rakenteeltaan, takajalat voisivat olla paremmat ja slekä haluttaisiin lujempi. Siitä annettiin III palk. Omistaja on Filip Klementjeft, Kurkijoki.

N:o 1110 Hyvän-Eino. Synt. 1908, vaal, rautias, siimaselkä, tähti, kuonopilkku ja m. t. j. sukat, 154 sm. kork. Isä: Nenosen ori, jonka isä edellä mainittu Hyvä, emä: vaal. raut. 152 sm. kork. ja sen isä Nenosen ori. Sitäpaitsi on isän emä ja emän emä sama hevonen. Tässä on siis käytetty liian ahdasta sukusiitosta. Siitä huolimatta on ori tyydyttävän leveä ja jalat lujat, vaikka takajalat ovat vähä pihtiasennossa ja vähä kiverät. Lautanen on viettävä. Tätä oritta on kerta aikasemminkin tarjottu kantakirjaan, mutta hyljättiin silloin siitä syystä että se painui pois radalta. Nyt oritta lähemmin tutkittaessa, huomattiin, että sen vasen suupieli on aikanaan särkeintynyt ja että ori sentähden ei kärsi ohjasta, vaan tahtoo ohjastaessa kääntyä vasemmalle. Kokeet suiritti se kuitenkin hyvin, juosten kieseillä 2:45, ja käveli kuorman kanssa reippaasti 7:49. Luonto on hyvä. Kun sitäpaitsi Hyvän suku on erittäin suosittu ja tuon suvun oriista on puute, ei lautakunta katsonut olevan syytä tuon "rikotun suun" tähden hyljätä oritta. Omist. M. Nenonen, Kurkijoki.

N:o 1111 Pamu. Synt. 1909, rautias, siimaselkä, tähti, pieni kuono-läsi, v. t. j. puolisukka, 153 sm. kork. Tämäkin ori on syntynyt äsken mainitun Nenosen oriin ja samoin edellämainitun Nenosen tamman (Mummon) tyttärestä Maiju, mutta isä on juoksija Pamauksen poika Pamaus II. Ori on tyypiltään tyydyttävä; lavan takaa vähä ontto, selkä saisi olla lyhempi ja lautanen pitempi. Leveys on tyydyttävä, ja jalat ovat hyvät, kaviot voisivat olla suuremmat. Oriilla näyttää olevan hyvä luonne ja hyvät liikkeet. Siitä annettiin III palk. Omist. eläinlääkäri K. Gummerus, Kurkijoki.

N:o 1112 Hipon Siro. Synt. 1910, punarautias liinakko, siimaselkä, 153 sm. korkea. Isä on Hippos N:o 124 ja emä: Liinu, I. K. L. N:o 98. Ori on tyypiltään hauska, suhteellinen ja vankka rakenteinen sekä hyvä jalkanen. Kuitenkin on oriille sattunut tapaturma, jonka jälkeen oikeaan kintereeseen on kasvanut ulkonaista liika-kudosta, joka rumentaa jalkaa. Askel on huomattavan hyvä vaikk'ei joutusa. Luonnoltaan saisi ori ehkä olla vähä vireämpi. Siitä annettiin III palk. Omist. maanv. Matti Tervonen, Parikkala.

II luokkaan ilmoitettu ori Villin-Valtti N:o 934 on käytetty paljon astutukseen viime vuonna, tai noin 70 tammalle. Se on siis paikkakunnalla hyvässä maineessa. Ori onkin vireä ja sen juoksu on hyvästi kehittynyt, mutta muodoltaan on ori ehkä huonontunut. Se on kasvanut korkeammaksi, mutta runko ei ole tullut pitemmäksi, ja entuudestaan hienot - vaikka kuivat - takasääret ja vuohiset eivät ole vahvistuneet. Oriin omistajalle T. A. Eklund'ille, Kurkijoki, annettiin III palk.

III luokassa lautakunta ei katsonut voivansa palkita muita kun ruununoriin Jouko N:o 461 joka sai III palkinnon." (Axel Alfthan, Hevoshoitolehti 5/1913)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
L3 III, 150 FIM
L2 III
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
III150.00 cm149.00 cmKantakirjaustiedot
III153.00 cm152.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu155.00 cm153.00 cmKantakirjaustiedot
III155.00 cm154.00 cmKantakirjaustiedot