Farmari-maatalousnšyttely 4.-6.7.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Karjalan Hippoksen näyttely, Viipuri 21.6.1906
"Sen johdosta, että 21 p:ksi viime kesäkuuta oli kutsuttu kokoon Karjalan Hippokseen merkityt oriit ja tammat tarkastettaviksi siltä 3-miehiseltä palkintolautakunnalta, mikä oli määrätty kaikkia maamme Hippos-yhdistyksiä arvostelemaan kutakin paikkakunnillaan, tuon kunniapalkinnon määräämistä varten, mikä Kuopion näyttelyssä Karjalan Hippokselle julistettiin, niin päätti johtokunta samassa tilaisuudessa pitää näyttelyn kantakirjaan merkittyjen hevosten sekä niiden jälkeläisten kesken Kelkkalan radalla, ja kilpailivat näytteille tuodut hevoset ja varsat 9:ssä eri luokassa:

I luokka, 4-vuotiset ja vanhemmat kantakirjaan merkityt oriit (joita oli tuotu kaikkiaan 14 oritta)
II luokka, 4-vuotiset ja vanhemmat kantakirjaan merkityt mahot tammat (joita oli tuotu kaikkiaan näyttelyyn 19 tammaa)
III luokka, kantakirjaan merkityt varsatammat varsoneet (joista 1 ei ollut varsonut ja 16 varsonutta)
IV luokka, kantakirjaan merkittyjä 3-vuotisia oriita, ja samanikäiset kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläiset (joita oli 3 kantakirjaan merkittyä ja 1 jälkeläinen)
V luokka, 3-vuotiset kantakirjaan merkityt tammat ja samanikäiset kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläiset (joita oli 4 kantakirjaan merkittyä ja 3 jälkeläistä)
VI luokka, 2-vuotiset orivarsat, kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläisiä (joita oli kaikkiaan tuotu 8 kappaletta)
VII luokka, 2-vuotiset tammavarsat, kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläisiä (yhteensä 6 varsaa)
VIII luokka, 1-vuotiset orivarsat, kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläisiä (yhteensä 7 varsaa)
IX luokka, 1-vuotiset tammavarsat, kantakirjaan merkittyjen hevosten jälkeläisiä (yhteensä 2 varsaa)

Niinkuin edellisestä käypi selville, niin jakoi Karjalan Hippos mainitussa näyttelyssä kaikkiaan palkintoina yhteensä 520 markkaa. Sisäänkirjoitusmaksua ei kannettu ilmoitetuista hevosista.

Kuopion yleisen maanviljelysnäyttelyn keskuskomitean valitsemina olivat agronoomit Jalmari Meurman ja Axel Wahrén sekä konsuli W. von Bonsdorff arvostelemassa Karjalan Hipposta tässä tilaisuudessa, ja annettiin heille seuraava kirjallinen selitys, ynnä kantakirjaan ottamisen vaatimusehdot:

1. Kolme kappaletta Karjalan Hippos -yhdistyksen sääntöjä.
2. Kantakirjavaatimukset ovat seuraavat:
a) kantakirjaan otetaan vähintäin kolme vuotta täyttäneitä oriita ja tammoja.
b) väriltään tulee niiden olla rautiaita, puna- tai tummanrautiaita.
c) korkeus sään korkeimmalta paikalta vähintäin 150 cm kengitettynä kulmamitalla, mutta jos on erinomaisilla ruumiin muodolla ja luonnon lahjoilla varustettu hevonen, niin riittää myöskin 148 cm korkeus.
d) vartalon paksuus tulee olla vähintäin 25 cm suurempi kuin kulmamittakorkeus mitattuna hoikimmalta paikalta ruumista, missä setolkkaa käytetään.
e) vartalon pituus 7-12 cm pitempi kuin kulmamittakorkeus.
f) etusäären paksuus hoikimmasta paikasta mitattuna vähintäin 20 cm oriilla ja 19 cm tammoilla.
g) muodoltaan tulee hevosen olla suomalaista tyyppiä ja suhteellisen, sekä säännöllisillä jalkojen asennoilla.
3. Yhdistys perustettiin kokouksessa 3 p:nä lokakuuta v. 1899, jolloin oli saatu vahvistus yhdistyksen säännöille 21 p:nä heinäkuuta samana vuonna.
4. Valtion apua on saatu kerta kaikkiaan 18 p:nä syyskuuta v. 1901 2 000 markkaa, millä on ostettu siitosori Humu, mikä on yhdistyksen oma.
5. Muita varoja on koottu yhdistyksen vakinaisilta ja vuosijäseniltä, sekä kantakirjaan merkittyjen hevosten sisäänkirjoituksista kaikkiaan 4 293 markkaa, josta osa on käytetty niinhyvin 2 oriin sekä 7 tamman välihintarahoiksi, jotka ovat avustetut ostettaessa yhdistyksen jäsenille, kun myöskin näyttelyn, konsulentin, ilmoituksien ym. maksuihin, joten on tällä kertaa kassassa rahoja 1 008 mk 13 p.
6. Vakinaisia jäseniä, jotka ovat kerta kaikkiaan maksaneet 100 markkaa on yhteensä 30 kappaletta. Vuosijäseniä, jotka vuosittain ovat lupautuneet maksamaan 15 markkaa 8 vuotena, on yhteensä 67 kappaletta.
7. Jäsenten luona syntyneitä, kantakirjaan merkittyjä oriita on 7 ja tammoja 39 kappaletta. Paitsi niitä on yhdistyksen toiminta-alueella, nim. Viipurin läänissä, katnakirjaan merkittyjä oriita syntynyt 7 ja tammoja 26 kappaletta, joten ulkopuolelta piirin ei ole tuotu kuin 9 oritta ja 18 tammaa.

Niinkuin edellä mainitusta käypi selville, aloitti seura toimintansa ostamalla 3 oritta ja 7 tammaa, jotka sitten muut, paitsi Humu, arpomisella luovutettiin jäsenille 3/4 osan ostohinnasta - niin kävi sittemmin mahdottomaksi ostaa tammoja syystä, kun valtion apua ei ole saatu enempää kuin 2 000 markkaa, vaikka monasti on anottu, ja katsottiin asialle edullisemmaksi ja vakavammaksi herättää jäsenissä ymmärrystä ja harrastusta säilyttämään ja siitokseen käyttämään kelvolliset tammat, kun tultiin huomaamaan, että niitä seuran piirissä löytyy ostamatta. Samoin on ollut olemassa myös oriita jotakuinkin tarpeeksi ympäri seuran piiriä, ja kun niitä on annettu halvalla astutusmaksulla, niin on viimeisinä aikoina käytetty miltei yksinomaan näitä Hippokseen hyväksyttyjä oriita astutukseen. Nykyisin näyttää jo siltä, että täälläkin päin ollaan myymättä parhaat siitostammat siitä päättäen, että vaaditaan niistä niin korkeita hintoja, ettei venäläiset nykyhintojen mukaan pysty niitä ostamaan.

Yhdistykseen on yksinomaan kirjiotettu sellaisia tammoja, joiden omistajat ovat lupautuneet niitä pitämään ja käyttämään siitokseen, siksipä ei ole seuraan sen enempää niitä kirjoitettu, vaikka kyllä saatavana olisi ollut. Myöskin ei tahdottu aikaisemmin kirjoittaa tammoja kantakirjaan, ennenkuin on ollut mahdollista saada konsulentti, joka on valvonut niiden säilyttämistä ja siitokseen käyttämistä. Tänäkin vuonna varsoo 68:sta viisivuotisesta ja vanhemmasta yhdistyksen kantakirjaan kirjoitetuista tammoista 28, jotka ovat astutetut hyväksytyillä oriilla. Kolme- ja neljävuotisia tammoja on yhteensä 15 kpl kantakirjassa, joista 4-vuotisia ei viime vuonna vielä astutettu."

(Karjalan Hippos-yhdistyksen vuosikertomus vuodelta 1906)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
kunniakirjaIII luokka
III, 10 FIMIII luokka
III, 5 FIMI luokka
I, 20 FIMII luokka
I, 15 FIMI luokka
kunniakirjaII luokka
kunniakirjaII luokka
II, 15 FIMIII luokka
kunniakirjaI luokka
kunniakirjaII luokka
II, 5 FIMVIII luokka
II, 10 FIMV luokka
III, 5 FIMI luokka
I, 15 FIMI luokka
I, 15 FIMI luokka
III, 10 FIMIII luokka
II, 5 FIMVII luokka
II, 15 FIMIII luokka
II, 5 FIMVI luokka
I, 15 FIMI luokka
kunniakirjaII luokka
kunniakirjaI luokka
kunniakirjaIII luokka
I, 25 FIMIII luokka
II, 5 FIMVII luokka
kunniakirjaIII luokka
kunniakirjaV luokka
III, 5 FIMII luokka
II, 10 FIMI luokka
II, 10 FIMIV luokka
I, 20 FIMII luokka
kunniakirjaII luokka
III, 5 FIMII luokka
kunniakirjaIII luokka
kunniakirjaVII luokka
II, 10 FIMI luokka
kunniakirjaIV luokka
I, 25 FIMIII luokka
II, 10 FIMI luokka
I, 10 FIMVII luokka
kunniakirjaVI luokka
I, 10 FIMVIII luokka
I, 10 FIMVI luokka
II, 5 FIMIX luokka
II, 5 FIMVII luokka
I, 10 FIMVIII luokka
I, 10 FIMVIII luokka
I, 10 FIMIX luokka
II, 10 FIMII luokka
I, 10 FIMVII luokka
II, 5 FIMVIII luokka
II, 5 FIMVI luokka
II, 10 FIMII luokka
I, 20 FIMV luokka
III, 5 FIMV luokka
III, 5 FIMI luokka
II, 5 FIMVI luokka
II, 10 FIMV luokka
I, 10 FIMVIII luokka
II, 5 FIMVIII luokka
II, 10 FIMI luokka
III, 10 FIMIII luokka
I, 15 FIMI luokka
II, 5 FIMVI luokka
I, 15 FIMIV luokka
III, 5 FIMIV luokka