Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Orinäyttely, Sortavala 28.6.1913
"Näyttelyyn oli ilmoitettu kaikkiaan 11 hevosta, joista ainoastaan yksi, nimittäin Soanlahden yhdist. ori Oiva oli ennen kantak. otettu, mutta toisissakin oli eräitä jo vanhempia hevosia. Kantak:n hyväksyttiin: Luonto N:o 979, omist. Feod. Silin, Impilahdelta.

Luonto on synt. 1909, 152 sm. kork. rautias kuloharja. Sen isä on Helenius'en Parikkalassa Poju, joka polveutuu vanhasta Jaakosta. Luonto on pitkä hevonen, kuten Jaakkolaiset usein, mutta sillä on vähän ohut kaula ja kirpposa luonne, joka ei ole Jaakon suvulle ominaista. Ori on muuten "kuiva" rakenteinen ja sillä on lujat jalat. Siitä annettiin III palk.

Veka N:o 980, omist. H. ja O. Huovinen Korpiselältä, on synt. 1908, 150 sm. kork. vaal. rautias ja vaal. jouhet. Veka oli viimekin vuonna näyttelyssä, mutta oli silloin taittanut kielensä niin pahasti, ettei annettu sillä ajaa, jonka tähden se ei voinut tulla kantak:n otetuksi. Nyt suoritti Veka kokeensa hyvästi: se käveli 1 km kuorman kanssa ajassa 8:50 ja juoksi saman matkan ajassa 2:13. Ori on verrattain suhteellinen, joskin kevyenlainen rakenteeltaan, ja selväpiirteinen tyypiltään. Sille annettiin III palk.

Jahu N:o 978 omist. Antti Pakarinen, Kiteeltä, on synt. 1909, 151 sm. kork., punarautias. Jahu on verrattain tukeva rakenteeltaan, mutta ei muuten huomiota herättävä hevonen.

Sitäpaitsi otettiin kantakirjaan N:o 981 Hakki, omist. Aleks. Kuosmanen, Ruskeala. Hakki on synt. 1966, 152,5 sm. korkea, punarautias, liinakko. Sitä on aikaisemmin parikin kertaa tarjottu kantak:n, mutta ei ole hyväksytty, kun ori on kork. jalkanen, lyhyt runkonen ja vähä kaita lautasilta. Ori on kuitenkin vähitellen muodostunut edukseen, ja kun sillä sanotaan olevan nättiä varsoja ja se itse on selväpiirteinen tyypiltään ja hyvä luontonen, niin hyväksyttiin se nyt.

Soanlahden yhdistys oriille Oivalle annettiin kolmannessa näyttelysarjassa III:s palkinto.

Orinäyttely Sortavalassa on nyt jo monena vuonna pidetty pari päivää ennen varsinaista markkinata, toivossa että hevosen omistajat siten tottuisivat tuomaan oriinsa tarkastettaviksi ennenkuin ne markkinoilla myydään, mutta näyttely ei ole juuri kehittynyt sen suuremmaksi kuin alussakaan, vaikka Itä-Karjalassa nykyään kasvatetaan verrattain paljon hevosia. Täytyy sentähden ruveta epäilemään ettei tuo aika ole sopivin. Itse asiassa ovatkin hevosmarkkinat Sortavalassa mitä huonoimmin järjestety. Julkisen ilmoituksen mukaan pitäisi markkinain olla 1 p:nä heinäkuuta, mutta jo Juhannuspyhästä alkaen näkyy niitä pidettävän. Koko viikkokauden jatkuu siis tuollaista pientä markkinata kaupungin katuloilla, pihamaissa ja maanteillä, ilman että varsinaisella markkinapäivällä on mitään merkitystä. Siten menettävät maamiehetkin melkein viikkokauden tuollaisessa pienessä markkinavetelehtimisessä kaupungissa. Olisi siis syytä aikaansaada parempi menettely ja järjestys hevosten myynnissä." (Axel Alfthan, Hevoshoitolehti 6/1913)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
L3 III
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
ei palkittu152.50 cm149.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu151.00 cm149.00 cmKantakirjaustiedot
III152.00 cm152.00 cmKantakirjaustiedot
III150.00 cm148.00 cmKantakirjaustiedot