Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Pohjois-Savon hevossiitosyhdistysten liiton näyttely, Juantehdas 29.8.1913 - 30.8.1913
"Viime elokuun 29 ja 30 p:nä toimeenpani Pohjois-Savon Hevossiitosyhdistysten Liitto näyttelyn Juantehtaalla Nilsiässä, jonne Kuopion maanviljelysseura oli järjestänyt suuremman maanviljelysnäyttelyn käsittäen eri maatalouden haaroja.

Hevosia oli näyttelyyn ilmoitettu seitsemättäkymmentä, näistä suurin osa Nilsiän, Muuruveden, Varpaisjärven ja Kaavin pitäjistä ja vähemmän Kuopion likiseuduilta ja sen länsipuolelta. Vanhempia kantakirjaan merkittyjä tammoja oli näyttelyssä 15, joista 12 palkittiin. 4-vuotiaita ja vanhempia tammoja oli samalla kantakirjaan tarjolla 9. Näistä ainoastaan 2 voitiin hyväksyä ja niistä toiselle annettiin III P.o. Tämä hevonen oli Perho-niminen tamma Nilsiän Sydänmaasta, omistaja maanv. Heikki Väänänen. Se on pieni, 148 sm. korkea piirtopää, punarautias hevonen. Ollen iältään jo 12-vuotias ja imettäen parhaillaan 6:tta varsaansa oli se jokseenkin alakuntoinen elävä. Ainoa hyvä puoli hevosessa oli sen erinomaiset jalat. Tyypilleen se ei ollut kuin tyydyttävää mallia. Se on Muhoksen oriyhdistyksen Leimu-Vainajan emä, ja sen viimeinen varsa on mainitun oriin täysveli.

Muista vanhemmista tammoista tuli parhaimmalle arvostelulle myöskin pieni, mutta tanakka punarautias hevonen Impi, omistaja maanv. Heikki Eskelinen Maaningalta. Se on n. s. Vanhan Einon k. k.n:o 680 tyttö, pirteä tamma. Tämän perästä tuli eläinlääkäri A. Alopaeus'en Kuopiosta Tähti, ollen tämä Elon pojan perillinen. Näille kummallekin annettiin I p. Samoin oli 2 tammaa II p:n arvoista, nim. maanv. Viktor Keinäsen Varpaisjärveltä Hölmä-Tyttö ja maanv. Yrjö Vilpposen Suonenjoelta Leimu. Edellinen ollen laillaan tuntematonta sukua on tosin pieni, mutta vankka, leveä ja syvä tamma. Jälkimäinen taas tekee ensi silmäyksellä hauskan mutta kenties liika komean vaikutuksen. Koko leima hevosessa muistuttaa paremmin oritta kuin tammaa. Kolmansia palkintoja jaettiin paitsi äsken mainitulle Perholle, vielä 8:lle muulle tammalle: Hilu, omist. maanv. D. K. Ruuskanen Nilsiästä, oli vankkajalkainen, väriltään punanen, sekakarvainen, tuntematonta sukua; Eppa, omist. maanv. Antti Ahonen Muuruvedeltä oli punarautias piirtopää. Sen isä oli k. k. ori Eino - Ukko-Pollen poika. Se oli rakenteeltaan tyydyttävä. Etuset tekivät heikon vaikutuksen. Pirkko, maanv. Olli Heikkisen Muuruvedeltä omistama teki edellistä paremman vaikutuksen, ollen se m. m. parempi jalkainen. Se oli Ukko-Pollen tyttö; Vuotjärven höyrysaha O. y.:n omistama Leimu oli tuntematonta sukua ja samoin vähemmän miellyttävää tyyppiä, kapeahko edestä; A. ja J. Räsäsen Muuruvedeltä Pirkko oli tummanrautias pitkäselkäinen hyväjalkainen, ei varsin hyvätyyppinen tamma; maanv. Aatu Pirisen Nilsiästä Ella oli punarautias liinakko tamma, jolla takakintut olivat jokseenkin kiverät ja pää vähemmän miellyttävä. Sen isä oli Leimu k. k. n:o 402. Savo, omist. maanv. Olli Vartiainen Muuruvedeltä, oli huomattavan veltto hevonen. Tämä oli kyllä vankka tamma, mutta siinä oli aika paljon yksityiskohtaisia puutteellisuuksia. Sen isä on Elo n:o 37, maanv. J. Partasen Rautavaaralta Piiju, oli kaunismuotoinen, etupuoleltaan kapeahko tamma.

3-vuotisia tammoja oli näyttelyyn tuotu 13 kpl. Niistä oli 2 ennestään kantakirjaan hyväksytty ja uusista hyväksyttiin 4. Näistä kaikkiaan palkittiin 3 hevosta. Seppä P. A. Oinosen Kuopion pit. Mömmölänlahdesta Leimu oli hyvin siro hevonen, väriltään vaaleanrautias liinahtava siimaselkä Keiteleen r. o. Tähden k. k. n:o 41 jälkeläinen. Se sai II p., maanv. Antti Heikkisen Muuruvedeltä Liinu oli erittäin vankkarakenteinen kookas varsa. Silmiinpistävänä puutteellisuutena on mainittava hevosen lyhyys. Sen isä on Ukko-Polle k. k. n:o 810 ja emä Tähti k. k. n:o 252 (omist. eläinlääkäri A. Alopaeus); Sirjus, maanv. P. J. Jäntin Karttulasta omistama rautias tamma on jokseenkin miellyttävä hevonen. Sen isä on r. o. Elon-Reipas k. k. n:o 581 ja emä Lotta k. k. n:o 425. Ansaitsi myös III p:n; maanv. P. V. Miettisen Muuruvedeltä Riittu oli kiveräkinttuinen heikonlaisilla nivelillä varustettu välttävätyyppinen tamma. Tämän isä on Jalo k. k. n:o 399, joka myös on vähemmän miellyttävää tyyppiä; maanv. Simo Juutisen Nilsiästä liinahko punarautias tamma Perho oli myös Ukko-Pollen perillinen. Sen etujalat olivat hiukan supistetut, muuten välttävä alku; Savo, omist. maanv. O. P. Zitting Muuruvedeltä, on Elon k. k. n:o 37 täys'sisar. Se oli nyt jo 154 sm. korkea jokseenkin vankka tammanalku. Sen varjopuolina on mainittava heikko selkä ja lanneseutu, hiukan supistetut heikonpuoleiset etuset sekä kiveränlaiset takaset. Luonne on raukea. Kolme viimeksi mainittua hyväksyttiin kantakirjaan ilman palkintoa.

3-vuotisia oriita oli näyttelyssä ainoastaan 4, jotka kaikki palkittiin. Parhaimmaksi näistä katsottiin: Ukon-Tähti, omistaja maanv. P. V. Heikkinen Muuruvedeltä. Se oli kookas, 154 sm. korkea, vankkanivelinen ja hyvätyyppinen varsa. Hiukan tätä jälemmäksi joutuu arvostelussa Woltti, omist. maanv. Kalle Eerola Muuruvedeltä. Edellinen sai II p., jälkimäinen III p. Nämä molemmat ovat Ukko-Pollen jälkeläisiä ja emät ovat kantakirjatammoja, edellisen emä muistaakseni Riistaveden Lahjan tyttö. Maanv. E. Wäänäsen Siilinjärveltä Simon-Tarmo oli erittäin sievä 151 sm. korkea varsa. Sille olisi kuitenkin tarpeen tukevammat jalat. Käsityöneuvoja A. Pitkäsen Kuopion pitäjän Ryönältä ori Uljas oli näistä pienin, tuski nvielä alinta mittaa täyttänyt. Sillä oli hyvät jalat, pitkä selkä ja pitkähkö kaula, yleensä kuitenkin tyydyttävä. Kaksi viimeistä saivat myös III p.

2-vuotisia varsoja oli 16, niistä 4 tammaa ja 12 oritta. Tammoista tuli palkituksi II p:lla Reippaan-Tyttö, omitaja maanv. Ville Roivainen Varpaisjärveltä ja Hilkka III p:lla, sen omistaa maanv. Paavo Riekkinen Kaavilta. Edellisen isä on Elon-Reipas k. k. n:o 581, jälkimmäisen Ukko-Pollen poika, joka ei ole kantakirjassa. Oriista tuli parhaimmalle arvostelulle Peippo, kuuluisan Elon perillinen ja emäkin on kantakirjatamma. Tämä oli erittäin miellyttävä varsa ja ansaitsi I p:n. Sen omistaa maanv. Eetu Venäläinen Karttulan Lyytikkälästä. II p:n sai eräs Elo-niminen Ukko-Pollen pojan perillinen, jolla oli hyvät jalat. III p:n sai maanv. Olli Heikkisen Muuruvedeltä Vilkas, maanv. P. V. Heikkisen Muuruvedeltä Ukon-Esko. Ensiksi mainittu näistä on Pujon k. k. n:o 534 perillinen, kummatkin jälkimäiset ovat Ukko-Pollen jälkeläisiä.

1-vuotisia varsoja oli näyttelyssä 5, niistä oriita 2 ja tammoja 3. Oriit olivat molemmat erittäin sievät. Ansi omist. maanv. Heikki Eskelinen Maaningalta ansaitsi I p:n ollen erittäin sievä varsa, sen isä on Elo k. k. n:o 37 ja emä Impi, joka vanhojen tammain ryhmässä sai I p:n. Melkein saman arvoinen oli eräs Toivo-niminen r. o. Innon k. k. n:o 58 jälkeläinen. Sen omistaa maanv. A. J. Hakkarainen Kaavilta. Varsan emä on Ukko-Pollen tyttö. Tämä varsa sai II p:n. Innon jälkeläinen, tammavarsa Perho, jonka omistaa maanv. E. Riekkinen Kaavilta, oli myös miellyttävä alku ansaiten hyvällä syyllä III p:n Muille 1-vuotisille ei voitu palkintoa antaa.

Koska tämä näyttely oli asetettu sellaiselle seutukunnalle, jossa viime aikoina on verrattain paljon käytetty siitokseen Ukko-Pollen sukuisia hevosia, voi edeltä käsin jo otaksua että tätä heimokuntaa tulee siellä runsaasti esiin. Niinpä kävikin. Näitä hevosia oli kaikkiaan 27, suurin osa eli 14 Ukko-Pollen jälkeläisiä ensimäisessä polvessa. Nämä yleensä ovat tukevia hevosia ja väriltään melkein poikkeuksetta liinakoita. Joillakuilla on raskas pää ja lihaiset etupolvet sekä hieman supistetut etuset. Tuon vanhuksen jälkeläisistä toisessa polvessa ansaitsee mainita Elon k. k. 37, Leimun k. k. 402 ja Einon k. k. 582 perilliset. Näistä oli Elon jälkeläisiä 3, jotka kaikki palkittiin, Leimun jälkeläisiä 1 ainoa, joka myös palkittiin. Einon 4:stä jälkeläisestä ei arvostelulautakunta voinut yhtään palkita. Eräästä Ukko-Pollen pojasta, joka tosin ei ole kantakirjassa, oli 2 varsaa näkyvissä ja kummatkin palkittiin. Kolmannessa polvessa olevia tätä heimoa oli Elon-Reippaan k. k. 581 jälkeläisiä 2, jotka molemmat hyvällä syyllä palkittiin ja sitä paitsi oli erään toisen Elon pojan, joka ei ole kantakirjassa, jälkeläinen tamma, joka myös palkittiin. Kaikkiaan palkittiin tätä kantaa 15 hevosta.

Näitten perästä seurasi n. s. Vanhan Einon k. k. 680 kanta, jota oli 5 hevosta, niistä r. o. Innon perillisiä 4 ja 1 kantaisän oma jälkeläinen. Palkituiksi tulivat muut paitsi 1 Innon varsa.

Riistaveden Lahjan kantaa ei ollut kuin 3 sen pojan Pujon k. k. 534 perillistä. Niistä 2 palkittiin. Näillä kaikilla oli päässä silmien alla vähänen kyhmy, kaula pitkähkö, selkä pitkä ja lautanen lyhyt. Jalat niillä oli yleensä hyvät.

Sitä paitsi ol näyttelyssä useista muistakin oriista yksityisiä jälkeläisiä vaan, joten niistä ei voi mitään yleisarvostelua antaa. Kaikkiaan jaettiin näyttelyssä 30 palkintoa." (L. Porthan, Hevoshoitolehti 8/1913)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
I1-vuotiaat ori- ja tammavarsat
II
III
III2-vuotiaat ori- ja tammavarsat
III
II
I
III151.0 cm3-vuotiaat oriit
II
II
III
II
III
III
III
I
III1-vuotiaat ori- ja tammavarsat
IIIKantakirjaan ennen merkityt tammat
III
III
II
III
III
I
III
II154.0 cm3-vuotiaat oriit
III3-vuotiaat oriit
III
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
ei palkittu147.00 cm146.00 cmKantakirjaustiedot
III154.00 cm154.00 cmKantakirjaustiedot
III148.00 cm146.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu152.00 cm152.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu156.00 cm155.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu154.00 cm156.00 cmKantakirjaustiedot