Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Almu
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroro Haapavesi
Syntynyt1842MaaSuomiEmälinja
Säkä158 cm Väritrt, hphja, pti
KasvattajaOmistajaSuomen valtio, sij. Mårten Israel Laurin, pastori, Haapavesi, Suomi
Suomen valtio, sij. kommis. maanmittari Gustaf Reinhold Lindström, Haapavesi, Suomi
SiirtohistoriaSuomi > Venäjä (1855)
JälkeläisluokkaJälkeläiset9 jälkeläistä
Muuta"Almun toi Oulusta Haapavedelle v. 1868 kuollut kommis. maanmittari Gustaf Reinhold Lindström, jonka luo se sijoitettiin. Se oli ostettu Liperissä. Mitä sen rotuun tulee, Lindström kertoi, että Almu tahi sen kantaisä olivat oikeastaan kotoisin Pielisestä ja jotakin siellä aikojen ollessa löytynyttä rotua, jota oli kutsuttu fürstenbergin roduksi. Almu siirrettiin sittemmin kevättalvella, asianomaisella luvalla, pappilaan ja sijoitettiin kappalaiselle Mårten Israel Laurinille, ollen Laurin tosin itse aivan kykenemätön hevosen ajajaksi ja hoitajaksi, mutta hänellä oli erinomainen, tarkoituksensa täyttävä talli ja kun Alexander Lindström, joka oli todellinen hevosystävä ja hevosenhoitaja ja joka yksinäisenä ollen asui pappilassa, aivan omasta halutaan, otti hevosen hoidon ja vaalinnan asiakseen, niin ei tuosta muuttamisesta hevoselle mitään haittaa arveltu koituvan." (Muistelmia, kirj. J. Kock, Hevoshoitolehti 4/1915)

"Mitä nyt Almusta muuten on mainittava, niin oli se ostaessa 6 vuoden vanha, kenigettynä 10 k. 4 t. korkea, kaula kaareva ja kapea, pieni kuiva pää ja otsassa pieni tähti, karvaltaan hyvin tumma raudikko - ulkomuodoltaan kaikkien hevosentuntijain tunnustuksen mukaan, oli se jotakin ihan täydellistä - ruumis hyvä, paksuilla reisillä, kaviot verrattain suuret ja hyvänmuotoiset, omisti jo alkujaan harvinaisen hyvät luotnaiset juoksuliikkeet ja vanhempana pidettiinkin sitä jo ensi luokan juoksijana - arvioituna sen ajan käsityksen mukaan. Luonteeltaan tyyni ja siivo, hiljainen ja rauhallinen joutilaana ollessa, mutta tuli ja leimaus, kun se, kilparekeensä valjastettuna, tunsi että nyt sitä on mentävä. Käytökseltään ja olennolleen aivan hämmästyttävän ylsävä. Selkä oli linjaali suora. Ainoastaan rahvaan joukkoon kuuluvat hevosmiehet muistuttivat että on ehkä liian lyhytsivunen korkeuteensa nähden.

Viisi vuotta palveltuaan jäi hevonen 1853 ukko L:n omaksi, joka piti sitä vielä kaksi vuotta ja lähetti sen sittemmin 1855 Kuopion markkinoille. Toisena markkinapäivänä oli se myöty eräälle nahkakauppiaalle Pietarista. Niin lopetti tämä jalo eläin päivänsä tässä maassa.

Mitä sitten lopun lopuksi Almun jälkeläisiin tulee, niin oli niitä paljon ja poikkeuksetta isän tyyppisiä, niin hyvin ulkomuodolleen, kuin lahjoilleen, kuten luonnolleen y. m. ylimalkaan suuria hyvätekosia hevosia, joilla oli pieni kuiva pää ja olivat joko tummempia tahi vaaleampia raudikoita harmajalla tahi harmahtavalla, mutta ei milloinkaan liina tahi liinahtavalla harjalla." (Muistelmia, kirj. J. Kock, Hevoshoitolehti 6/1915)
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(fürstenbergiläinen)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
     
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia0Kauimmainen sukupolvi1
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...