Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Nellu
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknro310-VS
43 Turun Hippos
Tt 1804
Syntynyt16.5.1885 (kuollut 1908, koliikki)MaaSuomiEmälinjaNellu 310-VS
Säkä152 cm Värirt, ti
KasvattajaSimola J., KaarinaOmistajaSukkinen Frans, maanviljelijä, Nousiainen, Suomi (1892-1906)
Ennätykset2.05,7pi-6.43 (3 virst.)StartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset9 jälkeläistä
Muuta"Hyvätyyppinen, mutta vähän luppakorvainen ja pihtikinttuinen, vaan erittäin etevä siitostammana." (Suomalaisia kantakirjaoriita I)

"Kieltämättä on ainoa laatuaan sellainen tamma-emo, joka itse on tyypillin kantakirjahevonen ja juoksija ja jolla on ollut 11 varsaa, niistä, 9 jäänyt eloon, ja kaikki nämä ovat tunnettuja kantakirjahevosia, jopa muutamat näistä jälkeläisistä ovat kohonneet hevostemme eturiviin joko juoksutaidosta tahi ruumiin tyypillisyydestä, vankkuudesta ja siroudesta.

Tämä kantaemo on kaikille Suomen hevosmiehille tuttu, rautias, matalajalkainen ja kaikinpuolin suomalaiselle hevoselle ruumiiltaan tyypillinen tamma Nellu.

Tämän tamman varsaparvessa ovat mm. nimet sellaiset, kun Lysti ja Alarik.

Nellu syntyi 16 p. kesäk. 1885 Kaarinan pitäjän Simolan tilalla. Sen äiti on Urjalan pitäjästä, Salmen kylästä, Nissin talon maalta kotosin olevalta torpparilta Kustaa Koskenojalta ostettu, oikea työhevostyyppinen tamma Liinukka. Saman tamman varsoja on myös maanviljelijä J. Simolan Kaarinasta tamma Heimo, joka sekin aikanansa on saanut monta palkintoa, mm. I palk. Pietarissa v. 1898.

Nellun isä oli silloinen kruununori Polle, joka sijotettuna Rauhalinnan kartanoon, oli Turun ympäristöllä saavuttanut joltisenkin maineen, olipa se aikanaan palkintojakin juossut. Isältään peri Nellu juoksutaidon ja rautiaan värinsä, isältä ja äidiltä yhteisesti vankkarakenteisen ruumiiinsa. Jo kaksivuotiaana muutti Nellu omistajansa maanvilj. Frans Sukkisen mukana Nousiaisten pitäjään Sukkisten tilalle, jossa jälkeläisparvikin on kasvatettu.

Ensi kerran esiintyi Nellu v. 1892 valtion ravikilpaluissa Turussa saaden 3 palkinnon ajalla 6.40. Silloin jaettiin myös nk. hoitopalkintoja, joista Nellu sai ensimmäisen. Sää kohdalta oli sen korkeus silloin 153,5 cm, lautasilta 155 cm. Siis aivan keskikokoinen hevonen. Sittemmin oli Nellu melkein joka vuosi Hippoksen näyttelyissä sarjassa: Tammat varsoineen ja niitti ainakin nuorempana monta ensipalkintoa. Loppuijällään tämä emo vietiin kantakirjaan merkittäväksi ja siihen se tietysti ilman muuta kelpasi, sillä silloin sen jälkeläisjoukko jo todisti, että Nellun jos minkään tamman on oltava kantatammojen joukossa.

Lokakuun 6 p. aamulla v. 1908 löydettiin tämä 23 vuotias kantakirjatamma tallista hengetönnä. Se oli saanut viljaa liiaksi ja siitä johtuva koliikkitauti lopetti emon päivän sen kantaessa kahdettatoista varsaansa.

Nellun ensimmäinen varsa v. 1889 oli vankkarakenteinen Toveri-ori, joka 5-vuotiaana tuli Kärsämäen reservikomppanian palvelukseen. Toinen varsa v. 1891 oli tamma Hei, jonka isä oli maankuulu eläinlääkäri Fabritiuksen Kirppu. Tämä tamma palkittiin 1894 3-vuotiaana Suomen yl. maanvilj. näyttelyssä Vaasassa 1 palkinnolla ja hopeamitalilla ja myytiin samassa tilaisuudessa Kristiinaan. Tämä olisi myös ollut mitä kelvollisimpia kantakirjatammoja, mutta siihen aikaan ei vielä ollut käytännössä nykyinen kantakirja-aate. Luonnollisesti oli tälle paikkakunnalle tappioksi, että sellainen tammanalku kuin Hei joutui pois paikkakunnalta. - Jos sinun nyt välttämättömästi silloin täytyi jotain myydä, niin olisit ennemmin myynyt vaikka vaatteet päältäsi, kuin tätä tammaa! sanoi Fabritius Sukkiselle harmistuneena siitä, että sellainen hyvä tamma joutui pois paikkakunnalta.

Ei siis ole ilman syytä kutsua oikeaksi kantakirjatammaksi tammaa sellaista, kuin vanha Nellu oli. Vain nuo kaksi nimeä Alarik ja Lysti, nekin jo saattaisivat emonsa yläpuolelle monen muun siitostamman. Kun sitten tulee koko moinen joukkio kantakirjahevosia, saman emän kantamia, niin kohoaa emo siihen asemaan, joka epäilemättä on ainoa laatuaan."
(Turun Sanomat 30.5.1912)
Jalostusarvostelut

PäivämääräPaikkaPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
1895Turun Hippos153.50 cmKantakirjaustiedot
26.6.1908TurkuI152.00 cm153.00 cmKantakirjaustiedot
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
12.6.1897Turun Hevosystäväinseuran ja Hipposyhdistyksen yhteisnäyttely TurkuII, 30 FIM
7.2.1899Valtion ori- ja tammanäyttely TurkuIII, 20 FIM
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Polle
ro Turku
rt 153.5 cm s. 1877 FIN
54,2
sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Liinukka
(J. Simolan, Kaarina)
rt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma (Koskenojan, Urjala)
rt FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi2
Yhdistelmät
NelluLisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (1 kpl)