Back On Track
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Arctic Vet

Vappu
RotuSuomenhevonenSukupuolitammaReknro(Ojalan)
SyntynytMaaSuomiEmälinja
Säkä145 cm Värivprt, paljon sek, lsi, mtj sk
KasvattajaOjala Matti, AlahärmäOmistajaOjala Nestori, Alahärmä, Suomi
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset1 jälkeläistä
Muuta"Samoin kuin varsansa Peuha, oli Vappukin syntynyt Ojalassa. Tämä oli vaaleanpunarautias tai punarautias, noin 145 cm korkea tamma, jonka karvapeitteessä oli paljon sekakarvoja. Muutenkin tukevain jalkain ominaisuutta tehostivat vielä runsaat, vaaleat vuohiskarvat. Takasten sukat uloittuivat kintereeseen saakka. Tuuhean, valkoisen otsatukan alta näkyi leveä läsi. Myös Vapulla oli lyhyt, luja selkä, mutta tarkastelijain oli aina huomattava ensimmäiseksi sen harvinaisen kaunis lautanen. Kaviot olivat kestävät; myös tämä hevonen oli paljon avojaloin.

Päinvastoin kuin tyttärensä, Vappu oli hyvä kävelijä, mutta valitettavasti myös liikanainen ja suorastaan joskus hurja luonteeltaan. Joskus kesällä oli pakko hangen puutteessa ajaa tamma seinään - selvää oli, että jalat tällaisesta kärsivät. Vetohalua ja -tarmoa tämä "menottaminen" ei kuulemma vähentänyt.

Vappu syntyi jo Nestori Ojalan isän Matin aikana. Tamman isä haastateltavamme käsityksen mukaan oli seksmanni Kunnarin ori kirkonkylästä. Vappu astutettiin Tuiskulla omistajien sukulaisuuden ja läheisen ystävyyden takia - ei okein kehdannut muuallekaan lähteä.

Niin tuomittavaa kuin tällainen "hevosjalostus" onkin, onni oli mukana tällä kerralla, ja varsa oli siis Peuha 856-EP, tamma, josta tuli ravikuningas Murron isän emä. Vapulla oli useita muitakin varsoja, mutta koska niistä mikään ei ollut täyteen ikään talossa, ne ovat kadonneet kertojamme muistista."

(Esko Rinta: Ravikuningas Murto 2306)
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
suomenhevosori
(Kunnarin, Alahärmä)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
     
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia0Kauimmainen sukupolvi1
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
 

© Sukuposti.net 2001-2023 - Kaikki oikeudet pidätetään