Back On Track
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Arctic Vet

Lahja
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroTt 640, Tt 661, Tt 740a, Tt 767, Tt 980
Syntynyt25.5.1878 (kuollut 1901, ammuttu)MaaSuomiEmälinja
Säkä153 cm Väritrn, pti, masmalot vaaleat ja jauhokuono
KasvattajaChorin Otto, nimismies, AlahärmäOmistajaHakola Erkki, talollinen, Alahärmä, Suomi (1879-1884)
Kiuttu, Klärich, Lang, Standertskjöld, Suomi (1884)
Standertskjöld A, vapaaherra, Nastola, Suomi (1884-1885)
de la Chapelle R., Mäntsälä, Suomi (1886)
Turun Hippos, Suomi (1901)
Ennätykset49,8-47,6StartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset206 jälkeläistä
Muuta"Ravikilpailuissa Lahja saavutti paljon mainetta juosten mm. Hakolan ajamana 3 virstaa ajassa 5.52 (1.49,8), jolla ajalla saavutti Hämeenlinnassa 1884 suuressa orikilpailussa I palkinnon ja 1000 kultamarkkaa."
-Suomalaisia kantakirjaoriita I-

Turun Lehti 19.2.1884:
"Sen oriin nimi, joka Hämeenlinnasta otti ensimmäisen palkinnon, 1000 markkaa, on Lahja. Minulle on kerrottu, kuinka tämä nyt niin kuuluisaksi tullut hevonen sai nimen. Hakola palveli renkinä eräällä nimismiehellä kun hän kolme vuotta sitten meni naimisiin ja osti itselleen pienen talon sekä siis jätti renkivirkansa, antoi hänen isäntänsä hänelle lahjaksi yksivuotisen orivarsan. Hakola pani tälle varsalle nimeksi Lahja, koska oli sen lahjaksi saanut. Nyt on se pieni varsa kolmen vuoden kuluessa kasvanut isoksi, kauniiksi hevoseksi ja sen omistaja on kasvattanut sen semmoiseksi, jommoisena se Hämeenlinnan kilpa-ajoissa herätti yleistä huomiota ja ihastutti kaikkia katselijoita nopealla, kauniilla juoksullaan. Nimismiehen lahjasta sai Hakola Hämeenlinnasta yhtenä ainoana päivänä paitsi kunniaa, 7000 markkaa. Eikö se ollut siis hyvä Lahja?"

Tampereen Sanomat kertoo taustoista hieman erilaisen tarinan 6.3.1884:
"Noin viisi vuotta sitten omisti talokas Erkki Hakola Alahärmästä kauniin juoksijatamman, johon paikkakunnan nimismieskin, Otto Courin vainaja, niin mieltyi, että tahtoi sen omakseen mistä hinnasta hyvänsä. Vaan tiesipä tamman isäntäkin antaa tammallensa arvoa eikä tahtonut siitä hyvin luopua. Oli jo tulla paha väli entisten hyvien ystävien kesken, kun asian ratkaisemiseksi keksittiin se keino, että vallesmanni saisi hyvää hintaa vastaan tamman, joka tällä haavaa oli tiine, mutta ehdolla, että ensimmäinen varsa, jonka tamma synnytti, jäisi Hakolalle. Mutta kun sitten varsa syntyi, oli se ilkiö niin viehettävän luonteva, että vallesmannille tuli taasen pahat päivät, joista hyväntahtoinen ystävä hänet kuitenkin päästi, luvaten suostua toiseen varsaan, jonka tamma synnyttäisi. Siitä sovittiinkin, vaan ennenkuin toinen varsa tuli näkyviin, tarjottoon Kokkolasta vallesmannille hänen tammastaan niin hyvät hinnat, että hän sen möi ja sinne meni arvattavasti Hakolan varsakin.
Hakola ei kuitenkaan ollut millänsäkään, ei hiiskunut vallesmannille sanaakaan, eikä tietysti tämäkään siinä suhteessa huolinut ottaa asiaa puheeksi. Ystäviä oltiin vain; yhdessä varsaa katsottiin, ruokittiin, su'ittiin, juoksutettiin ja taputettiin.
Vaan tapahtuipa sitten, että vallesmanni erään heittäjön puukon iskusat joutui kuolinvuoteelle. Tämän johdosta oltiin eräänä päivänä vallesmannin talossa testamenttia tekemässä: Hakola oli myös kutsuttu vieraaksi mieheksi. Testamentin tehtyä lausui vallesmani Hakolalle: "niin, ota sinä nyt varsa, sinunhan se on". Vielä seuraavana päivänä, kun Hakola kävi sairasta katsomassa, kehoitti tämä: "Korjaa, korjaa varsasi!" Vaan varsaa ei Hakola raskinnut ottaa vainajan tallista. Väitti vaan: "mikä sen takaa, että se minun on". Vasta silloin, kuin nimismies Courinin perilliset sen lahjoittivat hänelle, otti hän sen ja kutsuen sen "Lahjaksi", piti hän sitä kuten ystävän lahjaa ainakin."

Oulun Lehti 23.2.1884:
"Suurella uteliaisuudella odotettiin nuoren Lahjan juoksua. Tämä uusi tähti juoksusportin taivaalla kunnosti itsensä erinomaisesti. Vasta 5:den vuoden vanhana hän sai rekordikseen (nopeudek.) 5 min ja 52 sek, vauhti joka suorastaan on tavatonta ja meidän maassamme ensimmäinen laatuaan. Viime talvena Lahja juoksi Waasassa, ensikertalaisena radalla, 5 min 55½ sek. Kaikki hevosmiehet toivovat tälle mainiota tulevaisuutta. Siitä maksettiin samana iltana hinta, joka lienee meidän maassamme korkein, mitä on hevosesta maksettu: 6000 mk. Hevosen omistaja, talokas Hakola Alahärmästä möi sen nimittäin eräälle yhtiölle, johon kuuluu kauppias Kiuttu Hämeenlinnasta, parooni A. Standertskjöld Nastolasta, kauppias Klärich Helsingistä ja nimismies Lang Asikkalasta."

Tohtori L. Fabritius aikanaan sanoi seuraavaa: "Päänsä on pieni ja sievä, kaula kaitainen ja hieno, lavat, selkä ja lautanen sangen vankat ja jäntevät sekä koko vartalo yleensä tiivis ja jalat mainion hyvät ynnä vahvat. Askel on erinomaisen keveä ja luonne tyyni."

"Arvostelu: Rakenne: vankka, kuiva, lujarakenteinen, lyhyt luja selkä ja luja lanne, leveä hyvä lautanen, leveä voimakas rakenne, kuivat hyväasentoiset vankat jalat, lujat kuivat vuohiset, kohtalaisen paksut jyrkät joustavat kaviot. Pään ja kaulan muoto: Lyhyt leveä ohut kaula, pieni suhteellinen pää, lyhyet terävät korvat. Pään ja kaulan asento osoittavat suomalaista hevostyyppiä. Tyyppi: Komea suomalaisen maatiaishevosen leima. Hevosta pidettiin suomalaisena, jonka suku on tunnettu. Luonne: Vilkas ja lauhkea mutta tulisen vireä, tuli vanhempana vihaiseksi. Liikkeet: Nopealiikkeinen, voimakas vetävä askel, ajettiin paljon kilpa-ajoissa ja käytettiin etupäässä juoksuajoissa.
Palkittu: I p. Pietarin näyttelyssä y.m., I p. valtion ravikilpailussa Hämeenlinnassa.
Siitokseen käyttö: Käytetty paljon siitokseen, ensin Hakolassa, Alahärmässä, sittemmin eversti Standerskjöld'illä Hämeenlinnassa, eläinlääkäri Zilliacus'ella, Delasabell'illa ja insinööri Olanderilla y.m. Laihialla. Jälkeläisiä paljon kantakirjassa.
Kasvattaja: Erkki Hakola maanviljelijä, Alahärmä, joka myi Lahjan 5 vuotiaana 6,000 mk hinnalla.
Tiedot ja sukuselvitystietoja antanut: Erkki Hakola ja Nikolai Ekola Alahärmä"
-- Etelä-Pohjanmaan tammakantakirja
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
26.6.1884Maanviljelyskokous Tamperehopea
Ensimmäisen palkinnon ansainneena pitivät palkintotuomarit vapaaherra Standertskjöldin oritta Lahjaa, vaan eivät kuitenkaan voineet palkintoa antaa sen vuoksi, että Lahja ei vielä ole ollut kuutta kuukautta nykyisellä omistajallaan.
15.5.1898Näyttely PietariI
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Nigro
Tt 251
m 150 cm s. 1867 FIN

rist
Herkules Tt 9
rn 153.5 cm s. 1858 FIN
2.11,4
rist
   
 
  
 
   
 
  
 
sekarotutamma (majuri Ullnerin)
FIN

rist
sekarotuori (Kokemäen kartanon)
  
 
  
 
   
 
  
 
Piiju
(Chorinin)
mrn 148 cm s. 1874 FIN

sh
Putte Tt 171
rn s. 1869 FIN
53,5-51,6
sh
sekarotuori (rovasti Bergrothin)
FIN
sekarotuori (Kokemäen kartanon)
 
 
suomenhevostamma (lukkari Creutleinin)
 
 
suomenhevostamma (Törnuddin, Vimpeli)
rt FIN
  
 
suomenhevostamma (Törnuddin, Vimpeli)
 
 
suomenhevostamma (Hakolan vahva kotitamma)
mrt 142 cm FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia0Kauimmainen sukupolvi4
LahjaLahjaLahjaLisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (3 kpl)
 

© Sukuposti.net 2001-2023 - Kaikki oikeudet pidätetään