Hevoset-messut 6.-7.4.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Eol / Pasa
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroTt 2400
39 Uudenmaan Hippos
Syntynyt1892 (kuollut 3.4.1905, palokuume)MaaSuomiEmälinja
Säkä161 cm Väritrt
KasvattajaPääkkönen Matti, talollinen, Kiihtelysvaara, HammaslahtiOmistajaPääkkönen H., kauppias, Joensuu, Suomi
Suonio H., leipuri, Kuopio, Suomi (1894-1897)
Kuffschinoff I., maanviljelijä, Loimaa, Suomi (1897-1898)
Stackelberg Hj., vapaaherra, Suomi (1898-1902)
Pääkkönen H., kauppias, Joensuu, Suomi (1902-1905)
Ennätykset39,3Startit16 4-5-4Voitto- ja sija%25% / 81%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset60 jälkeläistä
Muuta"Huhtikuun 3:pnä kuoli Joensuussa H. Pääkkösen kuuluisa juoksijaori, ravikuningas Eol vaaralliseen hevostautiin, palokuumeeseen. Kuten tunnettu, osti kauppias H. Pääkkös-vainaja Eolin varsana veljeltään Mulosta, möi sen 2-vuotisena leipuri H. Suoniolle, jolta se joutui parooni Stackelbergille. Viimemainitulla omistajalla ollessaan tuli Eol ensi kerran huomatuksi, kun se 1899 Oulunkylän kilpa-ajoissa juoksi rekordin 5.24. Kelkkalan radalla löi Eol sittemmin tämänkin tuloksen, juosten nykyisen Suomen rekordin niin kesä- kuin talviradalla 5.18. Parooni Stackelbergilta siirtyi Eol 10-vuotisena takaisin H. Pääkköselle 4800 markan hinnasta (Eolista on sittemmin tarjottu aina 20 000 markkaan). Kaikkiaan on Eol saanut valtion kilpa-ajoissa 15 eri rahapalkintoa, yht. 7500 mk, jota paitsi se on yksityisissä kilpa-ajoissa ja hevosnäyttelyissä palkittu melkein lukemattomat kerrat. Paitsi omistajalleen on Eolin kuolema korvaamaton suuri vahinko kaikille hevoskasvatuksen harrastajille koko Pohjois-Karjalassa. - Eolin varsoja on kaikkiaan noin 100 kappaletta." (Suomen Urheilulehti 1905)

"Leipuri H. Suoniolta osti Eolin 5-vuotiaana maanviljelijä I. Kuffschinoff Loimaalta maksaen siitä suuren hinnan 2000 mk toivossa saada Turun Hippos-yhdistykselle hyvän siitosoriin hyvää sukua. Tämän omistajan etevissä käsissä rupesi Eolin erinomaiset juoksijantaipumukset suuresti kehittymään. Suuria toiveita oriista oli Lounais-Suomessa lausuttu, ja eipä ne turhiksi jääneetkään, sillä jo seuraavana talvena (1898) rupesi se harjoituksissa juoksemaan virstan aina alle kahden minuutin. Tämän oli tilaisuudessa näkemään mm. yksi meidän innokkaimpia hevosmiehiämme vapaaherra Hj. Stackelberg, jonka senkin johdosta mieltyi hevoseen niin, että rupesi sitä omakseen himoamaan. Hänelle onnistuikin saada se ostaa mainittuna vuonna päivää ennen Turun ravikilpailuja, kenties osaksi siitäkin syystä, että epäiltiin tokko Eolista koskaan tulisi "varsinaista Hippos-siitosoritta". Seuraavana päivänä juoksi ori jo 6.02,4 tuottaen uudelle omistajalleen III palk 250 mk. Tämän uuden omistajan sopi nyt jatkaa hyvästi aloitettua työtä. Herra I. Kuffschinoffille lienen ansioksi luettava, että hän taitavasti ja tunnollisesti on neuvonut Eolille "ensimmäiset askeleet". Ennen häntä oli tosin leipuri H. Suonio ajanut sillä Kuopiossa tuloksen 6.26,4, mutta vasta edellisen käsissä kerrotaan oriin ruvenneen näyttämään parempaa edistystä. Vapaaherra Stackelberg, ollen taitava ohjasmies hänkin, sai oriin juoksutaidon kehittymään melkeempä huippuunsa asti. Hänellä ollessaan se rupesi mainetta ja kunniaa saamaan. Jo seuraavana vuonna 1899 saavutti se Turussa suurissa ravikilpailuissa odottamattoman hyvän tuloksen 5.47,5 ansaiten I palk 1000 mk. Mutta vielä suurempi oli hämmästys, kun se samana vuonna kesäradalla Oulunkylässä voitti Furuhjelmin pokaalin tuloksella 5.25,2, jommoista sitä ennen ei vielä yksikään hevonen Suomessa julkisissa ajoissa ollut saavuttanut. Sittemmin on Eol joka vuosi hyvällä menestyksellä osaa ottanut kilpailuihin. V. 1901 paransi se vielä rekordian Oulunkylän radalla yksityisajoissa, tulos 5.24,8.

V. 1902 joutui se oston kautta synnyinseudulleen takaisin, kauppias H. Pääkkös-vainja maksoi siitä 4800 mk toivossa saada siitä oiva siitoshevonen Joensuun seuduille. Tämän perästi näytti, ikäänkuin Eolin loistoaika olisi ollut jo mennyttä, kunnes se keväällä 1904 Kelkkalan radalla jälleen hämmästytti yleisöä yhä paremmalla tuloksella 5.18, joka nykyään on valtion ajoissa saavutettu paras ennätys. Viimeisen kerran esiintyi Eol 1905 Oulun suurissa ravikilpailuissa saaden III palk tuloksella 5.46. Talviradalla oli Eolin paras tulos ainoastaan 5.36, saavutettu myöskin Oulussa.

Eoli oli juoksija sanan täydessä merkityksessä. Juostessaan oli sillä erinomaisen kaunis ryhti. Ensimmäistä yritystä lukuunottamatta se ei koskaan jäänyt palkinnotta kilpailuissa; mutta näyttelyissä se ei voinut pitää puoliaan. Sen ulkomuodossa oli näet paljon moitteen sijaa." (L. Porthan, Suomen urheilulehti 6/1905)

"Talvella 1897, kun yhdistys juuri oli alottanut virallisen toimintansa, saapui ilmoituksen johdosta ostotarjous myöskin Kuopiosta leipuri Suoniolta, joka tahtoi myydä oriin. Yhdistyksen silloinen johtokunta matkuti Kuopioon hevosta arvostelemaan. Eol oli silloin 3 3/4 vuoden vanha, oli juossut 2 virstaa kilparadalla verrattain hyvällä tuloksella, mutta oli kovin lihava. Näiden molepain seikkain vaikutusta tietysti oli, että eturaajat olivat jonkun verran taipuneet, etukavioiden varvasseinät ulospäin kääntyneet; se näytti liian aikaisin pilatulta, kelpo hevoselta. Jos ei olisi ollut kysymys johtokunnan ensimmäisestä ostettavasta astuttajasta, olisi Eol jo silloin kirjoitettu Uudenmaan Hippoksen Kantakirjaan. Puolta vuotta myöhemmin osti hevosiitoksen neuvoja, Ernst Fabritius vainaja, oriin Turun Hippokselle. Sittenkuin herra I. Kuffschinoff Hippoksen jäsenenä oli jonkun ajan ollut oriin omistaja, osti sen vapaaherra Hj. Stackelberg ja silloin kirjoitettiin se Uudenmaan Hippokseen n:rona 39. Huolellisen hoidon ja sopivan harjoituksen jälkeen kilpaili Eol keväillä 1899 Oulunkylässä ja saavutti ajan 5 m. 49 s., saaden J. W. Furuhjelmin maljan, josta silloin ensi kerran kilpailtiin. Syksyllä valloitti Eol toisen kerran saman maljan samalla radalla, ollen sen ennätys silloin 5 m 25 1/5 s. V. 1900 voitti Eol Furuhjelmin maljan lopullisesti, kun sillä oli kaksi voittoa perättäin, ja oli aika silloin 5 m. 24 s. Tällöin saavutti se toistamiseen parhaan juoksijaennätyksen suomessa. Eol myötiin sitten v. 1902 kasvattajalleen H. Pääkköselle Joensuuhun 5 000 markalla ja siirtyi siten valitettavasti pois Uudenmaan Hippoksen Kantakirjasta. Se kuoli omistajansa luona 1904, alennettuaan vielä kerran valtion kilpailuissa Viipurissa meisän juoksijaennätyksen 5 m. 18 sekuntiin, joka edelleen on paras tulos Suomessa. Eol oli syntynyt 1892 Kiihtelysvaarassa Pääkkösen luona, oli vanhan kilpajuoksijakuninkaan Pamauksen poika, äiti Pääkkösen juoksijatamma Piiju. Pamauksen omisti silloin Armstrong Joensuussa. Eol oli suuri karkealuinen ori. Kun se oli juoksukuntoon laihdutettu, ei se ollut ensinkään juoksijan näköinen, niin romuluinen se oli. Jos oriin nuoruudessa muistutukset olivat jotenkin heikkoja etujalkoja ja takajalkain jyrkkiä luita vastaan oikeutetut, olivat nämä virheet myöhempien vuosien huolellisen hoidon kautta korjaantuneet. Ristiluut ja selkä olivat sen kauniimpia ja arvokkaimpia osia. Lanteet sitävastoin olivat verrattain pitkät ja hoikkalihaksiset. Oriin runko yhteydessä sen harvinaisen hyvän luonteen kanssa sekä sen polveutuminen yhdestä etevimmistä juoksijaoriistamme, joka oli osottanut omaavansa perinnöksijättökykyä juoksijaominaisuuksiin nähden, vaikuttavat, että Eolilla on Uudenmaan Hippoksen Kantakirjassa etevä sija. Sillä aikaa kun se oli kirjoitettuna Kantakirjaan, astui se 93 tammaa, joista syntyi 31 varsaa, siis 33,3 %." (Hevossiitosyhdistys Uudenmaan Hippoksen kalenteri ja kantakirja 1897-1906)
Jalostusarvostelut

PäivämääräPaikkaPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
1898Uudenmaan Hippos161.00 cmKantakirjaustiedot
Saavutuksia (3 kpl)
1898Furuhjelmin pokaali (1.)
1899Furuhjelmin pokaali (1.), Furuhjelmin pokaali (2.)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
7.2.1899Valtion ori- ja tammanäyttely TurkuIII, 20 FIM
19.6.1903Keski-Karjalan Hevosystäväseuran hevosnäyttely JoensuuIII4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
10.6.1904Keski-Karjalan Hevosystäväseuran hevosnäyttely JoensuuIIIkunniapalkinto näyttelyssä olleiden jälkeläisten mukaan
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Pamaus
ro Savitaipale
rt 152 cm s. 1872† FIN
47,6pi
sh
Pikku (Halin kantaa, Parviaisella)
FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Mummo (Särkijärven talossa)
prt 150.5 cm FIN

sh
Musta (Särkijärven tilalla)
rt tai m 153 cm
  
 
  
 
Raudikko (V. Katteluksen, Lapua)
rt FIN
suomenhevosori ro
FIN
 
 
suomenhevostamma
148 cm FIN
suomenhevosori ro
 
Piiju II
Tt 345
prt 155 cm s. 1873† FIN
52,3pi
sh
suomenhevosori (Kastisen, Kiihtelysvaara)
prt FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Hiiro (Variksen entinen)
m 146 cm FIN
2.03,7pi
sh
   
 
  
 
Hullutamma (Piipposen, Kiihtelysvaara)
m 148 cm FIN
  
 
suomenhevostamma (Niemennokan Martikaisen)
prt 155 cm FIN
 
Halin-tamma (Haarasen / Martikaisen) prt 155 cm
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia2Kauimmainen sukupolvi5
Yhdistelmät
EolEolEolEol
Eol
10.9.1898
Eol
1904
Eol
1904
Eol
1905
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (8 kpl)